Oksitocin potiče duhovnost

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Novo istraživanje ukazuje da hormon oksitocin, poznat po izazivanju osjećaja povezanosti i ljubavi, također može utjecati i na doživljavanje duhovnosti.Istraživanje je provedeno na 83 muškaraca u dobi od 35 do 64 godine, u dvije skupine koje su primale oksitocin ili placebo putem nazalnog spreja. Nakon toga su odgovarali na pitanja o svom osjećaju duhovnosti, koja su se odnosila na osjećaj povezanosti s višom silom, sa svijetom ili oboje, a što im daje smisao života.

Rezultati ove dvostruko slijepe studije su pokazali da su muškarci koji su primili oksitocin većinom navodili kako im je duhovnost važna u životu i to ne samo za vrijeme istraživanja već i tjedan kasnije, za razliku od onih koji su primali placebo. Nalazi su se održali čak i nakon što su istraživači na početku studije uzeli u obzir emocije sudionika kao i činjenicu jesu li pripadali organiziranoj religiji. Sudionici koji su primili oksitocin su se također većinom složili s tvrdnjama tipa: “Osjećam da smo na višoj razini svi povezani”, “Sav život je povezan” i “Vjerujem da postoji veći smisao života.”

Također se pokazalo da je kod sudionika koji su primili oksitocin zabilježeno više pozitivnih emocija tijekom vođene meditacije kojoj su pristupili, a analiza DNK sudionika za CD38 gen koji regulira oslobađanje oksitocina iz moždanih stanica je otkrila da je oksitocin snažnije povećao osjećaj duhovnosti kod osoba s određenom varijantom tog gena.

Istraživanje je provedeno s ciljem rasvjetljavanja bioloških čimbenika koji su uključeni u osjećaj duhovnosti te znanstvenici ne žele ovaj hormon nazvati spiritualnim hormonom zbog činjenice da su duhovna uvjerenja vrlo složena i uključuju mnoge biološke procese. Umjesto toga ističu da je oksitocin samo jedan od načina na koji naše tijelo podržava duhovna uvjerenja te da je potrebno provesti više istraživanja koja će rasvijetliti ova pitanja.

Izvori: Live Science, Sci – News

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s