Utjecaj riječi na tjelesne procese za bolje zdravlje

Os Uma
Autor: Drago Plečko

Geni i naš jezik imaju toliko podudarnosti u strukturi da se čini “da možemo riječima utjecati na gene”, ali na – razini podsvijesti.

Prema dr. Andrewu Newbergu i dr. Marku Robertu Waldmanu “jedna jedina riječ ima moć aktivacije gena koji reguliraju fizički i emocionalni stres”. Isto tako jedna jedina negativna riječ može povećati aktivnost u našoj amigdali i potaknuti brigu i strah, što pokreće “hormone stresa” koji u konačnici dovode do najtežih oboljenja. Vjerujemo, dodaje Newberg, da talamičke promjene utječu na to kako čovjek p e r c i p i r a svijet.

E, sad, da nema onoga “kada biste imali vjeru i kao što je gorušično zrno, mogli biste premještati gore” stvari bi bile lake.

Zaobići taj problem su pokušali mnogi. Vrlo je zanimljiv pokušaj dr. Michaela Murphya koji je stvorio sustav tzv. “Neurospeak”- kada čitate priručnik koji istovremeno dok ga čitate zahtijeva da u tijelu osjetite ono o čemu čitate. Pokušaj sinteze misli i osjećaja i stvaranje staze prema višim mentalnim funkcijama čiji su dometi još uvijek nedovoljno sagledani.

Kroz povijest su se manifestirali fenomeni koje je nemoguće objasniti svjesnom, logičnom sugestijom. Primjerice, Sallingerova sasvim prosječna knjiga “Lovac u žitu” postala je megakultna mada se radi o prilično prosječnom djelcu. Pradavni glazbeni hit “Tužna je nedjelja bila”, prilično priprost šlager, potakao je na samoubojstvo preko 100 ljudi! Francuski vladar “Kralj Sunce”, degenerik i krvnik, jednom je godišnje polagao ruku na glave bolesnih podanika mrmljajući nešto nesuvislo i suvremenici bilježe da je čak do 30% bolesnika ozdravljivalo. Nije sasvim jasno kako je došlo do ovakova snažnog impulsa kolektivnoj svijesti i izazvalo neočekivani efekt.

Grupa američkih istraživača tvrdi da postoje sličnosti u strukturi gena i jezika kojim govorimo i da je, teoretski, moguće “utjecati na gene govoreći im”!

Puni je efekt takav pristup imao kod grupe od 50 pacijenata oboljelih od zadnjeg stadija raka kojima je produžio život, prosječno, za 15 mjeseci, što je dokumentirao i u znanstvenoj publikaciji.

Genetičkom determinizmu su se argumentirano suprotstavili i dr. Bruce Lipton kao i dr. Carlo Ventura. Kako me to intrigiralo, kod tibetanskog lame Geshe Rabtena sam se raspitao o potencijalu područja mimo naše logike i intelekta. Naime, nekada su u ponekoj tibetanskoj lamaseriji posjeli čovjeka između dva gonga različitih zvukova i time postizali učinak koji danas znamo pod nazivom “binauralnih otkucaja” kada se na mozgu javljaju valovi frekvencije koji su matematička razlika između frekvencija zvuka dvaju gonga. I, time su, rekao mi je, postizali ulazak u “izmijenjeno stanje” svijesti. Posljedica je moglo biti i ozdravljenje čovjeka.

Na mogući učinak zvukova određenog z n a č e nj a, zapravo “primordijalnih vibracija” na ljudsko zdravlje me upozorio i Shastriji, čuvar tajanstvenog spisa Shuka Nadi.

Izvor: Drago Plečko

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s