Znanstvenici potvrdili strukturnu sličnost između ljudskih stanica i neutronskih zvijezda

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Zaista smo više usklađeni sa svemirom nego što smo toga svjesni, što dokazuje istraživanje koje je pokazalo kako neutronske zvijezde i stanična citoplazma imaju nešto zajedničko, a to su strukture koje nalikuju garaži na više katova.

2014. godine, fizičar Greg Huber je sa svojim timom istraživao biofiziku takvih oblika, odnosno spirale koje povezuju snopove ravnomjerno raspoređenih listova u staničnoj organeli zvanoj endoplazmatska mrežica. Strukture su nazvali Terasaki rampe po Marku Terasaki, staničnom biologu koji ih je otkrio.

Huber je do tada smatrao da su te strukture jedinstvene samo za meke tvari poput unutrašnjosti stanica sve dok nije naišao na rad nuklearnog fizičara Charlesa Horowitza koji je putem računalne simulacije pronašao iste oblike duboko u kori neutronskih zvijezda. Nastalom su suradnjom istražili odnos između dva vrlo različita modela materije te su otkrili međusobne sličnosti u vidu jako sličnih struktura.

stanice-i-zvijezde

No, postoje i razlike koje se očituju u temeljnoj fizici. Materiju odlikuju faze koje ovise o termodinamičkim varijablama – gustoći, temperaturi i tlaku, faktorima koji se ipak razlikuju na nuklearnoj razini i u unutarstaničnom kontekstu.

Daljnjim razmišljanjem nameće se misao da je moguće, bez obzira na različitosti, a s obzirom na sličnosti, da su živa bića i neutronske zvijezde određene istom geometrijom. Znanstvenici zaključuju: “Dokaz o vrlo sličnim oblicima, u tako izrazito različitim sustavima, ukazuje na to da energija sustava može ovisiti o njegovoj formi na jednostavan i univerzalni način.”

Izvori: PHYS.org, Science Alert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s