U prašumi Amazone pronađene stotine zemljanih struktura poput onih u Stonehengeu

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

U državi Acre, u zapadnom dijelu brazilske Amazone, znanstvenici su otkrili preko 450 zemljanih struktura koje nalikuju onima u Stonehengeu. Ovo otkriće pokazuje kako su prapovijesni doseljenici u Brazilu krčili velika šumska područja kako bi stvorili čistine, vjerojatno za potrebe ritualnih okupljanja.

Zemljane strukture prekrivaju površinu od otprilike 13 000 četvornih kilometara, a do sada su od pogleda bile skrivene drvećem, u niskom raslinju. Otkrivene su nakon deforestacije područja, putem dronova koji su prelijetali to područje po nalogu znanstvenika iz Velike Britanije i Brazila koji procjenjuju kako je starost ovih geoglifa otprilike 2000 godina. Ovo otkriće dokazuje da Amazona zapravo nije tako netaknuto područje kako se to prije smatralo.

Točna namjena ovih geoglifa još nije potpuno poznata no strukture su vrlo nalik onima u Stonehengeu, čime se dolazi do pretpostavke da su stvarane zbog ritualnih okupljanja. Znanstvenici ističu kako je zanimljivo da su najranije faze geoglifa u Stonehengeu izrazito slične ovima u Amazoni, iako je Stonehenge stariji oko 2500 godina no pretpostavljaju da predstavljaju slično razdoblje u društvenom razvoju.

Znanstvenici su također otkrili kako su drevni stanovnici tisućama godina krčili šume kako bi napravili ove strukture. Prikupljali su razne uzorke i biljne fosile kako bi rekonstruirali količinu određenih drevnih biljaka da bi stvorili sliku kakva je vegetacija bila ranije. Time su otkrili kako se tada nisu krčila velika šumska područja, ni zbog geoglifova ni zbog poljoprivrede, nego su se koncentrirali na gospodarski vrijedne vrste drveća, te su na taj način transformirali svoj okoliš.

Ovime su znanstvenici željeli istaknuti kako su drevni ljudi pomno planirali krčenje šuma, za razliku od današnjeg stihijskog načina te su istaknuli da se činjenica da se amazonska prašuma gospodarski iskorištavala znatno prije dolaska Europljana ne bi se trebala navoditi kao opravdanje za uništavajuću politiku koja se danas prakticira.

Izvori: The Telegraph, Daily Mail

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s