Svestrane vrijednosti kamfora – drevna tradicija korištenja u ritualima, kulinarstvu i liječenju

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Kamfor pripada u skupinu drevnih prirodnih tvari koje su se učestalo koristile kroz povijest kao lijek ili začin, ali i sredstvo u ritualnim obredima za pročišćavanje prostora te kao sastojak tvari za balzamiranje. Tradicionalno se izrađuje od kamforovog drveta starijeg od 50 godina, velikog zimzelenog stabla koje raste u Aziji, no od 1920-tih se izrađuje i sintetička verzija od terpentinskog ulja.

Kako se iznova prepoznaju njegove zdravstvene vrijednosti, prirodni se kamfor koristi kao osvježivač zraka, jestivi kamfor ili kao ljekovito eterično ulje. Kao lijek, djeluje kao blagi lokalni anestetik i antimikrobna tvar. Učinkovit je kod probavnih tegoba za olakšavanje nadutosti, a pomaže u prevenciji i liječenju dijareje ili gastroenteritisa. Koristi se i za masažu ili za obloge u slučajevima oteklina ili upala, te pomaže kod bolnih promjena mišića i zglobova kao i neuralgije i reumatskih bolova. Olakšava simptome prehlade i gripe, ublažavajući kašalj i otvarajući dišne puteve. Učinkovito djeluje i kod nervnih poremećaja kao tretman kod grčeva, epilepsije i mišićnih kontrakcija.

Korisno je dezifekcijsko sredstvo, insekticid i germicid te se može koristiti za pročišćavanje vode, za odbijanje insekata u zraku ili namirnicama. S ovim svojstvima odlično djeluje i u kremama, losionima ili vodi za dezinficiranje bakterijskih i gljivičnih infekcija na koži, te u liječenju dermatitisa, akni i ožiljaka. Postoje podaci i da korisno djeluje protiv sitnih parazita na tijelu poput ušiju, te da ima povoljan učinak na rast kose. Navodi se i da djeluje kod povećanja libida i to udisanjem, konzumacijom ili masažom, stimulirajući dijelove mozga odgovorne za seksualne porive, potičući hormone i povećavajući cirkulaciju.

Treba istaknuti da se u davna vremena prirodni kamfor koristio kao jestivi sastojak nekih slanih i slatkih jela, te kao začin, a na isti se način u nekim zemljama koristi i danas. Važno je napomenuti da svestranost kamfora može doći uz nuspojave, zbog njegove toksičnosti i to ako se koristi u većim količinama, pa je dobro prije korištenja savjetovati se sa stručnim osobama. Posebno se naglašava se da se nikada ne nanosi na otvorene rane zbog mogućnosti povećanja razina toksina u krvi, a ne preporuča se ni trudnicama, dojiljama i maloj djeci, budući da su ove skupine osjetljivije na nuspojave. Budući da je lako zapaljiv, nije pogodan za grijanje ili kuhanje.

U doba kada smo prezasićeni skupim sintetičkim preparatima, dobro je prisjetiti se nekih tradicionalnih vrijednosti koje su nezasluženo pale u zaborav.

Izvori: Live Strong, Stylecraze, HealthBenefits times, ZeeNews

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s