Drevni misterij “Kotača divova”

Os Uma
Piše: Viktor Zugor

Ovaj 5.000 godina stari kameni krug može izgledati kao hrpa kamenja sa zemlje, ali ako se pogleda odozgo, vidjet ćete da 42.000 vulkanskih kamenčića zapravo formiraju nešto vrlo zanimljivo. Poznat i kao „Kotač divova“, pet kamenih zidova poredani u kružni uzorak tvore antički spomenik koji privlači znanstvenike i arheologe iz cijele Golanske visoravni.

U sredini kružnih zidova je 4,5 metara visok pogrebni humak. Većina okolnih zidova su visoki oko 2 matra, od čega vanjski dijelovi dosežu do 2,5 metra.

Slično poput Stonehengea i drugih antičkih spomenika, Kotač divova (ili arapski Rujm el-Hiri, što znači „kamena gomila divlje mačke“) izvor je mnogih spekulacija.

Neki od stručnjaka vjeruju kako su Kotač divova izgradili nomadi dok ostali stručnjaci vjeruju da je izgrađen i korišten zbog drugih razloga, a da je grobnica naknadno dodana. Također postoji više teorija u vezi njegove svrhe.

Mnogi vjeruju da je on primarno bio grobnica, dok ostali misle da je korišten za praćenje datuma, ljetnog solsticija i drugih astronomskih događaja, što je i spomenuto 2010. godine u časopisu Biblical Archaeology Review. Također se u časopisu navodi da je grobnica dodana u razdoblju nakon 2.000 godina poslije stvaranja kružnih zidova spomenika.

Dr. Rami Arav je 2011. godine objavio u časopisu da su se tijela pokojnika postavljala na vrh humka u centar da bi ga prvo očistili strvinari, a potom bi se kosti odložile u kosturnice. Što god da je Kotač divova bio, ne može se poreći misterioznost samog spomenika.

Veći broj „Velikih krugova“ (poput ovog „Kotača divova“) pronađen je širom Bliskog Istoka, od kojih nekoliko u Jordanu i Siriji.

Istraživač David Kennedy je za Christian Science Monitor 2014. godine naveo da je nejasna povezanost Velikih krugova među sobom, ali da su među njima prevelike sličnosti da bi bile slučajne.

Izvori: The Huffington Post, Dusty Old Thing

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s