Znanstvenici izumili “piši-briši” papir

Os Uma

Uz pomoć napredne tehnologije, znanstvenici sa Sveučilišta Shangdon iz Kine i kalifornijskog Sveučilišta su stvorili novu vrstu papira za koji više neće biti potrebna tinta. Printanje će se obavljati uz pomoć UV svjetla.

Ono što je na papiru napisano moći će se izbrisati zagrijavanjem do 120 stupnjeva, a na njemu će se moći pisati iznova i do 80 puta. Ovakva vrsta papira je proizvedena zbog ekoloških razloga, a ponajviše zbog sve veće sječe šuma.

Tajna ove tehnologije se nalazi u kemikaliji koja mijenja boju. Tanak sloj se može aplicirati na standardan papir koji će se zbog toga moći više puta upotrijebiti. “Mi smo željeli napraviti novu vrstu papira za kojeg nam neće biti potrebna tinta i koji se ne razlikuje od običnog papira, ali će se moći više puta brisati i upotrijebiti za printanje”, rekao je jedan od znanstvenika prof. Yadong Yin.

Ovo novo tehnološko otkriće će zasigurno imati veliki utjecaj na ekonomiju i okoliš u modernom društvu jer proizvodnja papira predstavlja veliki izvor zagađenja, a to vrijedi i za recikliranje papira zbog postupka uklanjanja tinte. Sječa šuma također predstavlja veliki problem pa znanstvenici već duže vrijeme pokušavaju pronaći alternative papira kakvog koristimo danas.

Premaz na papiru se sastoji od plavog pigmenta koji postaje bezbojan kada primi elektrone i titanijev dioksid koji ubrzava kemijske reakcije kada je izložen UV svjetlu. Kada se oni pomiješaju, papir dobiva plavu boju.

Kada UV svjetlo dođe do premaza, titanij dioksid otpušta elektrone koje potom prikupe čestice plavog pigmenta te ih pretvaraju u bezbojne čestice i tako pozadina postaje bezbojna, a tekst plav. Zagrijavanjem papira 10 min. lakše se obrišu slova.

Budući da materijali za premaz nisu skupi, ovakav papir neće koštati više od običnog papira, a znanstvenici će za njega dizajnirati laserski printer i pokušati upotrijebiti i ostale boje.

Izvor: Znanost.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s