Što bi se dogodilo kad bi se Zemlja okretala u suprotnom smjeru?

Os Uma

Jeste li ikada razmišljali o tome što bi se dogodilo kad bi se naš zeleni planet okretao u smjeru suprotnom od onoga u kojem se okreće već milijarde godina?

Možda jeste, možda niste, no znanstvenici su za BBC otkrili zanimljive podatke o rotaciji Zemlje. Laički rečeno, da se okrećemo u suprotnom smjeru, svijet bi izgledao potpuno drukčije.

Ako stojite na ekvatoru, Zemlja se ispod vas okreće brzinom od 1670 kilometara na sat, što utječe na kretanje valova i strujanje zraka. Time se stvaraju vremenske prilike i na kraju krajeva o tome ovisi naša klima.

Kad bi se sve zaokrenulo, Sahara bi bila jedno od najkišnijih područja na Zemlji, kalifornijske bi pustinje bile vlažne, a močvare na Floridi potpuno bi presušile.

S druge strane, kada bi Zemlja primjerice usporila, sunčana strana bila bi sve toplija, a tamna strana zemlje ledena. Zemlja uistinu usporava, ali taj se proces odvija veoma sporo.

Dan je danas 1,7 milisekundi dulji nego što je bio prije jednog tisućljeća, a tim tempom Zemlja bi se potpuno zaustavila za 1,9 trilijuna godina.

Izvor: Znanost.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s