Švicarska – komplementarni pristup dobiva isti status kao i konvencionalna medicina

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Kada je u pitanju zdravstveno osiguranje, u Švicarskoj će od svibnja ove godine homeopatija, holističko liječenje, herbalna i tradicionalna kineska medicina te akupunktura dobiti isti status kao i konvencionalna medicina.

Još 2005. godine Švicarci su pokušali uvrstiti komplementarnu i alternativnu medicinu na popis plaćenih zdravstvenih usluga, no prijedlog nije prošao zbog nedostatka znanstvenih dokaza o njihovoj učinkovitosti. No, 2009. godine je dvije trećine Švicaraca poduprlo njihovo uključivanje te su rezultatom glasovanja ti tretmani pokriveni osnovnim obveznim zdravstvenim osiguranjem u sklopu šestogodišnjeg probnog razdoblja od 2012-2017. Međutim, zatraženo je da se dokaže njihova “efikasnost, ekonomičnost i podobnost” do 2017. godine.

Nakon što je 2016. godine nadležno ministarstvo zaključilo kako je “nemoguće dati takav dokaz za ove terapije u njihovoj cjelini”, odlučeno je da će dobiti isti status s drugim medicinskim disciplinama, kada je u pitanju zdravstveno osiguranje, pod uvjetom da ih pružaju ovlašteni liječnici.

Izvor: Swissinfo.ch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s