Žlijezda koju vrijedi čuvati

Os Uma
Autor: Mirjana Arbanas

Bolest je velika nevolja, a u borbi protiv te nevolje čovjek stječe određena iskustva na osnovu kojih pamti što mu je u kojem slučaju pomoglo. Jetra je najveća kemijska tvornica našeg tijela. Svaki zastoj, svaki poremećaj u njezinoj funkciji odražava se na rad ostalih organa. Voditi umjeren život u svemu najbolji je preduvjet za dobro stanje tog, ali i svih ostalih organa.

Najveći neprijatelj jetre je svakako alkohol, no njegova upotreba nije štetna. Štetna je zloupotreba alkohola. Čašica dobre rakije prije ili čaša vina nakon ručka, naročito ako je ručak bio obilniji, ne mogu naškoditi. Uz to, znanost kaže da je i duhan štetan. Jest ako se puši 30 – 40 cigareta dnevno. Međutim, 4 – 5  cigareta zdravom i veselom čovjeku neće naškoditi ako ih popuši uz kavu ili nešto poslije dnevnog obroka. Vjerojatno bi znanost tu zapela sa svojim dokazima.

Probavni sustav

Krenimo redom. U želucu se vrši mehaničko usitnjavanje hrane. Zadržavanje i probava hrane u želucu kod čovjeka se obično odvija tijekom 6 – 7 sati, što zavisi o vrsti hrane. Za to vrijeme želudac se potpuno isprazni. Jedna od najvažnijih funkcija jetre je proizvodnja žuči, a pankreasni sok je proizvod gušterače. Za pravilnu ukupnu probavu važan je crijevni sok. Dakle, probava se odvija u ustima, želucu i crijevima. Proteini u organizam dolaze hranom kao i ugljikohidrati i masti. Najčešće se unose mesom i biljnom hranom. Želučana sredina je vrlo kisela (ph je između 2 i 3) što su najbolji uvjeti za djelovanje jednog želučanog enzima koji se zove pepsin, a ima svojstvo probavljanja i kolagena, glavnog sastojka međustaničnog vezivnog tkiva u mesu.

Najveći dio razgrađenog proteina upija se u dvanaestopalčanom crijevu. Lipidi su mnogobrojni kemijski spojevi u hrani i tijelu. U prvom se redu misli na masti ili trigliceride dok ovu grupu ubrajamo i kolesterol. Sâm kolesterol ne sadrži masne kiseline, ali ima dosta zajedničkih fizikalnih i kemijskih svojstava s lipidima. U ustima i želucu, praktički se ne vrši probava masti. Probava započinje u tankom crijevu. Jetra pritom razgrađuje masne kiseline na manje spojeve potrebne za dobivanje energije.

Iskorištavanje glukoze je pod kontrolom inzulina iz pankreasa, a pretvaranje ugljikohidrata je pod kontrolom inzulina. Ovo je posebno važnokod šećerne bolesti: unošenje veće količine hrane, a  organizam od potrebe za proizvodnju energije vodi u gojaznost, jer se višak ugljikohidrata i bjelančevina pretvori u mast u vodi netopive, ali u mastima topive toksične materije u koje spadaju, na primjer, lijekovi, sredstva za zaštitu bilja, konzervansi i slično što dospjeva u organizam, dolazi do jetre, odnosno jetrenih stanica gdje se vrši njihova biotransformacija čime se stvaraju uvjeti za njihovu eliminaciju putem bubrega ili žuči.

Jetra iz organizma uklanja raznovrsne lijekove, npr. Penicilin, hormone kao što su estrogen i aldosteron. Sa skoro 2kg težine jetra u organizmu čovjeka predstavlja najveću žlijezdu, a u vezi sa tim i brojne uloge i funkcije koje obavlja. Brojne su njene funkcije u probavi hrane, iskorištavanju odnosno metabolizmu, hormonalnim procesima i vitaminskim funkcijama. Svoje proizvode ona luči ili direktno u digestivni trakt ili u krvotok. To je proizvođač žuči i endokrinih žlijezda, koje utječu na opću ravnotežu organizma. Ako ona oboli, za sobom povlači niz izravnih i neizravnih posljedica za čitav organizam.

Ne treba prekinuti sa upotrebom lijekova, posebno sintetičkih, nego ukazati na opasnosti koje prijete u prvom redu od zlouporabe lijekova. Lijekove treba upotrebljavati zbog njihovog nesumnjivog terapeutskog djelovanja, ali nikako zloupotrebljavati. Zar se treba odreći ruže zbog toga što ima trnje?

BOLESTI: Izravne ili neizravne posljedice poremećenosti jetre

Loša probava, zatvor i proljev, upala slijepog crijeva i šećerna bolest, gojaznost i mršavost, anemija, upala i grčevi crijeva, mokrenje krvi, nedostatak minerala, poremećaj sluha i vida, bolesti kože i problemi pigmentacije, ateroskleroza i reumatizam, visoki krvni tlak, sinusi, hunjavica i kronični bronhitis, astma, otečene i crvene noge, poremećaj žlijezda, ravna stopala, proširene vene, hemeroidi, plodnost i impotencija, celulit, depresija, neuredne menstruacije, oduzetost zbog skleroze, tuberkuloza i karcinom.

SIMPTOMI KOJI NAS UPOZORAVAJU NA BOLEST

Obložen jezik i zadah iz usta, mučnina ili osjećaj mučnine, nadutost i plinovi koji zaudaraju, migrene i glavobolje, nesanice i poremećaj sna, previše svjetla mokraća, žut ten i pogled koji odaje umor, crvane i tamne pjege po licu.

PRIJATELJI JETRE

Med, limun,sušeno voće, nerafinirana morska sol, hladno prešana ulja, svježe i kuhano povrće, mrkva, cikla, kupus, celer, artičoke, radić, poriluk, češnjak, kruh i tjestenina od neprerađenog brašna, tjelovježba i odmor.

NEPRIJATELJI JETRE

Suhomesnati proizvodi, šećer, lijekovi, alkohol, cigarete, gotova hrana iz  konzerve, bijeli kruh, slatkiši, margarin, masti životinjskog porijekla ubrzavaju izumiranje stanica jetre.

Naš gost-urednik, Mirjana Arbanas, je osoba s 30-godišnjim iskustvom u branju i korištenju ljekovitog bilja. Ovaj tekst je kratki sažetak njezinog znanja obogaćenog praksom i radom s mnogim osobama od kojih su mnoge riješile svoje tegobe i izliječile razne bolesti praćenjem njezinih naputaka, savjeta i korištenjem biljnih pripravaka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s