Povratak tasmanijskog tigra?

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Svjedoci navode kako su uvjereni da su ugledali legendarnog tasmanijskog tigra, životinju koja je izumrla prije više od 80 godina i čiji je posljednji predstavnik uginuo u zoološkom vrtu 1936. godine.

Jedan od svjedoka je Brian Hobbs, bivši turistički operator koji je navodno još 1983. godine uočio ove životinje koje su iznenadile njegovog njemačkog ovčara. Znanstvenici su na osnovu svih viđenja krenuli u “lov”, te planiraju postaviti više od 50 kamera u Cape Yorku, poluotoku na sjeveroistoku Australije.

Hobbs navodi kako nikada nije vidio ništa slično, a Patrick Shears, bivši rendžer koji tvrdi da je također uočio tasmanijskog tigra govori kako lokalni aboridžini redovno prijavljuju viđanje ove životinje. Oni ga nazivaju “mjesečevim tigrom” i kažu da su vrlo znatiželji te da će prići ljudima na razumnu blizinu ako se ne kreću i ne stvaraju buku.

Profesor Bill Laurance, jedan od dva istraživača sa Sveučilišta James Cook koji ide u potragu navodi da se viđenja čine vjerodostojnim, no smatra da je vrlo malo vjerojatno da je ta vrsta preživjela. Prema opisima očevidaca koji su naveli boju njihovih očiju, veličinu i oblik tijela te ponašanje, Laurance navodi da je sve to u potpunoj suprotnosti s drugim životinjama koje tamo postoje, poput divljih pasa ili svinja, primjerice.

Unatoč skepticizmu i maloj vjerojatnosti treba istaknuti da se u posljednjih nekoliko godina nekoliko australskih životinja i ptica, za koje se smatralo da su izumrli, ponovno pojavili, tako da mogućnost da se zaista radi o tasmanijskom tigru ipak postoji.

Potraga će početi krajem travnja nakon što se spuste razine lokalnih rijeka, na više tajnih lokacija.

Izvor: The Telegraph

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s