Bolest oceana i mora

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Međunarodno istraživanje o zdravlju svjetskih oceana je otkrilo da porast globalne temperature uzrokuje širenje bolesti na neviđenoj razini što nadalje ugrožava cijeli prehrambeni lanac, uključujući ljude.

Istraživanje je pokazalo da su oceani „upili“ 93% učinka zagrijavanja uslijed čega postaju sve više „bolesni“. To objašnjava zašto se učinak temperaturnih promjena ne osjeća u tolikoj količini na kopnu – oceani ga štite još od 70-ih godina prošlog stoljeća. Studiju je provodilo 80 istraživača u više od 12 zemalja, a uključivala je meta-analizu stotine recenziranih studija kojima se istraživala reakcija morskog ekosustava na povišene temperature, od mikroskopskih bakterija do velikih morskih sisavaca.

Istraživači kažu da više temperature oceana i mora uzrokuju migraciju morskih bića koja je za 1,5 puta brža od one na kopnu zbog čega se životinje poput meduza, morskih ptica i planktona sele u hladnije vode udaljene i do 10 stupnjeva geografske širine. Uz to, povećana temperatura oceana potiče nastanak i razvoj štetnih mikroba i to po alarmantnoj brzini dok je pojavnost bakterija i cvjetanje algi sve češća pojava. Sve ovo znači da bi izvori vode uskoro mogli postati otrovni za morski život i, naravno, ljude.

Osim što takvo stanje morsku hranu čini otrovnom, istraživači kažu da globalno zatopljenje uzrokuje i odumiranje koraljnih grebena, stanišnih područja više od 25% svih morskih riba. Nažalost, svjedoci smo promjeni koja se odvija na globalnoj razini i to treći put do sada, a koja bi mogla dovesti do najvećeg odumiranja koralja u povijesti o čemu smo pisali u tekstu Masovno izbjeljivanje koralja. A, nažalost, nisu ugroženi samo tropi.

Naime, istraživači navode da će, nastavi li se dizati temperatura, područje Arktika biti posebno ugroženo jer će snijegom i ledom prekrivene površine nestati i iza sebe ostaviti samo pučinu. Očekuje se da će u tom slučaju polarni medvjedi izumrijeti za 50 do 70 godina.

Također, Fukushima svakodnevno ispušta zapanjujućih 300 tona radioaktivnog otpada u Pacifik, što će se nastaviti sve dok se izvor curenja ne zapečati, a to je za sada nemoguće jer je izvor, zbog izuzetno visokih temperatura, van dohvata ljudima i robotima. Pritom Pacifik nije jedini ugroženi ocean: ozračene i zagađene vode su tijekom posljednjih pet godina dosegnule zapadnu američku obalu putem uzrokujući brojne promjene u morskom svijetu.

Među glavnim posljedicama klimatskih promjena je i povećanje i u globalnom ciklusu evaporacije i oborina uzrokovanih toplijom površinom oceana. Promjene u obrascima padalina i jačini kiše utječu na gotovo svaki aspekt društva, od poljoprivrede do zaliha vode te zdravstvenog stanja stanovnika cijelog globusa.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s