Napredak ozelenjavanja gradova – “okomite šume” i u Kini

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Nakon što je u Italiji 2014. završen projekt prve okomite šume, koji je poslužio kao primjer kako se može ostvariti zeleniji i zdraviji život u gradovima, i Kina se pridružila s istim ciljem.

Iza ovog projekta također stoje isti tvorci, Stefano Boeri Arhitekti. Kao prvi primjer okomite šume tu je Bosco Verticale u Milanu koji se sastoji od dva stambena nebodera visine 110 i 76 metara, s 900 stabala i više od 20.000 biljaka, od grmlja do cvjetnih biljaka.

Koncept biljnog okomitog sustava je osmišljen kako bi pridonosio stvaranju povoljne mikroklime, apsorpciji CO2 i čestica prašine te proizvodnji kisika. Osim što su oku ugodni, oni prigušuju i gradsku buku te smanjuju urbani učinak zagrijavanja. Sličan takav koncept napravljen je i u Švicarskoj, u gradu Lausanne, sa 100 cedrova, 6.000 grmova i 18.000 biljaka.

Nanjing Zeleni Tornjevi su novi projekt kojeg će izgraditi isti arhitekti te predstavljaju prvu okomitu šumu koja će se graditi u Aziji. Ondje će uz fasadu biti posađeno 1100 stabala iz 23 vrste te 2500 biljaka i grmova što će osigurati apsorpciju CO2 u iznosu od 25 tona svake godine i proizvodnju oko 60 kg kisika dnevno.

Ovaj bi projekt trebao biti završen 2018. godine, a tvorci projekta najavljuju i druge projekte, kako u Aziji tako i u ostatku svijeta.

Izvor: stefano boeri architetti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s