Velika moć malenog tušta

Os Uma
Autor: Irena Dujmušić

Ono što neki smatraju korovom, drugima je lijek. U ovu se tvrdnju savršeno uklapa sukulent tušt (Portulaca oleracea), odnosno portulak, puzajuća biljka koja se prostire po nogostupima, prilazima i vrtovima gdje ga neki vrtlari, u neznanju, smatraju dosadnim korovom. No, ova se superhrana zapravo uzgaja već više od 2000 godina i ima veliku kulinarsku i ljekovitu povijest.

Lako ga je prepoznati, grana se nad zemljom, ima okruglu stabljiku crvenkaste boje, s okruglim zelenim lišćem voštanog izgleda. Ono što iznenađuje je njegova sposobnost uspješnog rasta čak i u najtežim uvjetima, a možda baš u tome leži njegova iznimna ljekovita i hranidbena moć. Jestivi su svi njegovi dijelovi osim korijena – stabljika, lišće, cvijetovi i sjeme.

Tušt sadrži impresivnu količinu alfa-linolenske kiseline, esencijalne omega-3 masne kiseline, što ga svrstava u sam vrh biljaka s visokom koncentracijom ove tvari. Samo sto grama svježih listova, odnosno jedna porcija, sadrži oko 300-400 mg alfa-linolenske kiseline, 12.2 mg alfa-tokoferola, 26,6 mg askorbinske kiseline, 1,9 mg beta-karotena i 14,8 mg glutationa. Osim navedenog sadrži i vitamine A i E, magnezij, kalcij, željezo, mangan, fosfor, kalij, cink i proteine. Također, snažan je antioksidans koji može zaštititi jetru od jedne od najštetnijih tvari – paracetamola. Ovo je posebno važno jer je paracetamol postao odgovoran za više smrtnih slučajeva godišnje nego bilo koji lijekovi za smanjenje bolova, a što je još gore je činjenica da se prodaje bez recepta te da se često nalazi u kombinaciji s drugim tvarima u lijekovima. No srećom, tu je tušt, istraživanja pokazuju njegovu moć kada se u obliku ekstrakta suočio s paracetamolom. Rezultati su pokazali da može zaštititi stanice jetre od oksidativnog oštećenja, pa čak i pokrenuti oporavak od oštećenja. Ni tu nije kraj, jedna studija pokazuje kako je upravo tušt bio nadmoćniji od drugih biljaka kada su se testirali njihovi učinci u borbi protiv virusa hepatitisa C (HCV). Pokazao je impresivan učinak, zabilježena je 70 postotna inhibicija HCV infekcije u stanicama jetre te je zaključeno da može ponuditi buduće opcije za liječenje ove kronične bolesti.

Također, tušt sadrži dvije vrste betalain alkaloid pigmenata, crvenkasti koji je vidljiv u boji stabljike i žuti, izražen u cvijeću te u blago žućkastom lišću. Obje ove vrste pigmenta su moćni antioksidansi, za koje je poznato da posjeduju antimutagena svojstva.

Osim toga, neki znanstveni radovi pokazuju još neke izvrsne učinke tušta:

– u mogućnosti je u potpunosti ukloniti BPA i druge fenolne endokrine ometače iz vode, u roku od 24 sata

– na animalnom modelu pokazao je sposobnost sprječavanja oštećenja želuca koje je kemijski inducirano klorovodičnom kiselinom ili etanolom. Djelovanje je ovisilo o dozi, a rezultati su bili slični onima dobivenim s uobičajenim lijekovima za liječenje čira na želucu

– može značajno smanjiti upalu i bol u odnosu na konvencionalne lijekove

– opušta mišiće zbog visokog sadržaja kalija

– sjeme tušta može značajno smanjiti abnormalno krvarenje maternice

No, ni to nije sve, pored iznimne hranjive i zdravstvene vrijednosti, tušt je i koristan korov za druge biljke u vrtu. Svojim pokrovom stvara vlažnu mikroklimu za obližnje biljke, stabilizirajući vlažnost tla. Njegov dubok korijen donosi vlagu i hranjive tvari biljkama koje to inače nisu u mogućnosti dobiti, a neke će, poput kukuruza, slijediti njegov korijen kroz tvrdo tlo kroz koje se inače ne može probiti.

Do tušta je jednostavno doći, možete ga ubrati u vrtu ili na nekoj čistoj površini, a može se i uzgajati iz sadnica. Nakon toga sve je lako, može se jesti sirov, dodajući ga primjerice u salatu ili sokove, u manjim količinama, ili kuhati vrlo kratko kako bi se sačuvalo što više hranjive vrijednosti, u juhi, varivu, rižotu ili kako god vam paše. Na koji god način, tušt predstavlja pravu riznicu zdravlja, ali i jedinstvenu deliciju.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s