Drevna kamena ploča – vjerodostojan prikaz i dokaz postojanja Kule babilonske

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Znanstvenici već dugo raspravljaju o mogućnosti da je legendarna Kula babilonska zaista postojala, no čini se da siguran odgovor na to pitanje daje kamena ploča koja je po prvi puta prikazana javnosti u kratkom dokumentarnom filmu Smithsonian magazina.

Da je Kula babilonska zaista postojala te da se ne radi samo o priči iz Biblije, dokazuje kamena ploča, otkrivena otprilike prije 100 godina, iz privatne zbirke norveškog poduzetnika Martina Schøyena koja zorno prikazuje babilonski zigurat, s prikazom kralja Nabukodonosora II koji je vladao Babilonom od 605. do 525. godine p.n.e..

Profesor babilonske povijesti na Sveučilištu u Londonu, Andrew George, preveo je zapis koji ilustrira koji su bili planovi izgradnje te kako je tekao proces obnove. Naime, Nabukonodosor II je odlučio obnoviti Kulu babilonsku, koja je bila nedovršena i zapuštena. Zapis navodi kako je on mobilizirao sve zemlje i vladare, kako je napunio bazu da čini veliku terasu i izgradio strukturu uz pomoć bitumena i pečene cigle te je završio podižući vrh kule u nebesa.

Zigurat u Babilonu izvorno je izgrađen oko vremena vladavine Hamurabija 1792.-1750. p.n.e., a restauriranje i proširenje je nakon 43 godine rada završio Nabukodonosor II. Do sada se postojanje Kule babilonske temeljilo na navodima iz Biblije i Herodotovim zapisima te napisu na pločama iz perioda Seleukida no nisu postojale nikakve ilustracije koje bi potkrijepile ove napise, što je dovelo do niza zamišljenih prikaza kroz povijest umjetnosti sve do danas. Ova kamena ploča je prvi i jedini vjerodostojan dokaz o izgledu Kule babilonske.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s