Sulforafan – moćna biljna tvar za liječenje raznih bolesti i održavanje zdravlja

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Sulforafan je aktivan biljni spoj koji se nalazi u porodici krstašica, a ima snažno preventivno djelovanje u sprječavanju raka, promiče zdravlje srca, potiče bolju funkciju mozga kod autizma, usporava starenje i djeluje kao snažan nootropik, zaustavljajući razne upalne čimbenike u tijelu, između ostalog. Ova vrlo moćna tvar ima izuzetno djelovanje ako se ispravno koristi.

Povrće koje najviše obiluje sulforafanom je brokula, a zatim slijede korabica, kelj, prokulica, kupus i cvjetača, no najveću vrijednost imaju klice brokule. Ovaj spoj kao takav nije prisutan u svježem povrću, nego nastaje kada se biljka trga ili grize, budući da biljke ovu reakciju koriste kao zaštitu od nametnika. Primjerice, u jednom dijelu stanice brokule nalazi se enzim mirosinaza, a u drugom dijelu prekursor glukorafanin, te će se sulforafan razviti tek kada ovo dvoje dođe u kontakt. To znači da je potrebno ovo poveće dobro žvakati kako bi se oslobodila najveća količina ove tvari.

Brojne su studije koje su dokazale učinkovitost sulforafana, teško ih je nabrojati sve, no vrijedi spomenuti da 7 do 30 mg ove tvari na dan dnevno poboljšava funkciju mozga što se očituje u boljoj društvenoj interakciji i verbalnoj komunikaciji, te smanjenju ponavljajućih ponašanja kod osoba s autizmom. Slični su se rezultati dogodili i kod osoba sa shizofrenijom. Pri ispitivanjima o učinku izdanaka brokule na depresiju zaključeno je da unos ove tvari ima profilaktički učinak na simptome depresije. Sulforafan ima snažan protuupalni učinak djelujući kao prirodni aktivator proteina Nrf2 koji upravlja nad preko 200 različitih gena, čime se potiče proizvodnja tisuća antioksidativnih molekula. Najpoznatiji je upravo po mogućnosti prevencije raka, djelujući na usporavanje rasta tumora, što kod nekih oblika raka, poput raka prostate, dostiže i do 86%. Osim toga, istraživanja pokazuju da djeluje i na zaustavljanje širenja raka. U ovom slučaju, sulforafan djeluje kao HDAC inhibitor, što znači da uspostavlja ravnotežu u enzimima poznatim kao HDAC čija pak neravnoteža utječe na normalnu funkciju gena za suzbijanje tumora. Osim toga, djeluje i na DNA metilaciju, odnosno proces isključivanja ili deaktiviranja gena koji bi mogli dovesti do abnormalnog rasta stanica. U slučaju raka, DNA metilacija se ne odvija uvijek kako bi trebalo, no sulforafan ima sposobnost vraćanja ravnoteže i ispravne funkcije DNA metilacije. Ovo dvoje u kombinaciji omogućuje održavanje odgovarajuće funkcije stanice, a uz pomoć sulforafana.

Sulforafan učinkovito čisti pluća, pomažući osobama koje puše i onima s kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti u uklanjanju uzročnika infekcija. Za ovo su inače zaduženi makrofagi koji uklanjaju otpatke i bakterije koje se mogu nakupiti u plućima i uzrokovati infekciju, no kod oboljelih ovaj sustav čišćenja ne djeluje ispravno. Srećom, sulforafan aktivira Nrf2, koji upravlja aktivacijom makrofaga. U slučaju dijabetesa tip 2, jedno od mnogih istraživanja je uočilo da klice brokule s visokim postotkom sulforafana imaju povoljan učinak na upalne markere kod oboljelih, a ispitivanja na animalnom modelu pokazuju da uvelike poboljšava glukozu u krvi natašte, toleranciju glukoze i perifernu inzulinsku osjetljivost.

Istraživanja također pokazuju da sulforafan inhibira rast i ubija različite sojeve bakterije Helicobacter pylori, zatim da jača prirodne obrambene mehanizme organizma koji štite krvne žile od upale te sprječava razvoj ateroskleroze. Također povoljno djeluje i na povišeni krvni lak.

Ukratko, terapijska primjena sulforafana je predmet brojnih ispitivanja u čitavom svijetu, a dosadašnji rezultati ukazuju na čitavu lepezu primjene kod mnogih bolesti i stanja, od alergija pa sve do raka. Činjenica je da je konzumacija cjelovite biljke uvijek bolja u odnosu na ekstrakte, zbog sinergijskog djelovanja raznih komponenti biljke, no u nekim slučajevima liječenja su potrebne puno veće količine ove tvari. Stoga se može preporučiti konzumacija sirove biljke s ciljem prevencije i korigiranja manjih oboljenja, i to kroz više tjednih obroka, dok se za teža oboljenja i stanja preporuča uzimanje ekstrakta, uz savjetovanje sa stručnim osobama. Za one koji se odluče za dnevni unos sulforafana putem klica brokule dobro je znati da zamrzavanje izdanaka povećava količinu sulforafana, budući da utječe na aktivnost mirosinaze.

Budući da se mikrosinaza uništava kuhanjem, savjetuje se konzumacija sirovih biljaka, no ako se one termički obrađuju, mirosinaza se može dodati na jelo u obliku praha sirove gorušice, koji bolje podnosi toplinu. Time se ponovno potiče stvaranje sulforafana.

Osim izdanaka brokule, kelja, prokulice, cvjetače i korabice te gorušice, izvori sulforafana su i rukola, bok choy, daikon, hren, rotkvica, wasabi i još neke vrste repa. Budući da su najizdašniji izdanci brokule, odlična je je i najjeftinija ideja uzgajati ih kod kuće. Vrlo je jednostavno, kako se i pokazuje u video materijalu:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s