Kanabis i endokanabinoidni sustav – više informacija za bolje razumijevanje mehanizma iscjeljivanja

Os Uma
Autor: Irena Dujmušić

U svjetlu horora progona onih koji se liječe kanabisom potrebno je pružiti što više znanstvenih informacija o važnosti endokanabinoidnog sustava i kompaktibilnog mu kanabisa, najljekovitije biljke na svijetu. Samo boljim razumijevanjem ove povezanosti od iznimne važnosti možemo doći do potpunog prihvaćanja kanabisa i to ne samo kao ravnopravnog već i superiornog lijeka.

“Nikada nije bilo toliko sposobnih, aktivnih umova koji rade na problemima bolesti kao sada, no ipak, sva se njihova otkrića kreću ka jednostavnoj istini da se priroda ne može poboljšati.”

Thomas Edison

Ovaj citat i danas ističe tu zaista jednostavnu istinu – priroda je u svojoj kompleksnosti nenadmašiva, a kanabis je samo jedan od primjera. Iako je njegova uloga iznimno važna, mnogi još nisu upućeni u to, stoga će rad (prilagođen za ovu potrebu) dr. Dustina Sulaka, osnivača stranice Healer i stručnjaka za medicinsku uporabu kanabisa, koji svojim jednostavnim objašnjenjima sumira dosadašnje spoznaje, pomoći u boljem razumijevanju:

Uvod u endokanabinoidni sustav

Dok čitate ovaj pregled znanstvene literature o terapeutskim učincima kanabisa i kanabinoida, jedna će stvar brzo postati jasna: kanabis ima značajan utjecaj na ljudsko tijelo. Izgleda da ova biljka i njezina raznolikost terapeutskih spojeva utječe na svaki aspekt našeg tijela i uma. Kako je ovo moguće?

U našim integrativnim medicinskim klinikama moji kolege i ja liječimo preko 18.000 pacijenata s velikom raznolikošću bolesti i simptoma. U jednom danu mogu se vidjeti rak, Crohnova bolest, epilepsija, kronična bol, multipla skleroza, nesanica, Touretteov sindrom i ekcem, između ostalih. Svi ovi uvjeti imaju različite uzroke, različita fiziološka stanja i znatno različite simptome. Bolesnici su stari i mladi. Neki se podvrgavaju konvencionalnoj terapiji. Drugi su na samo alternativnom putu. Ipak, unatoč njihovim razlikama, gotovo svi moji pacijenti bi se složili oko jedne točke: kanabis pomaže njihovom stanju.

Kao liječnik, prirodno sam oprezan kod svih lijekova koji “liječe sve”. Panaceae, i razni skupi no beskorisni lijekovi se često pojavljuju s velikim zvonima no s malo znanstvenih ili kliničkih dokaza koji podupiru njihovu učinkovitost. No, istražujući terapijski potencijal kanabisa, ja ne nalazim manjak dokaza. Zapravo, nalazim eksploziju znanstvenih istraživanja terapeutskog potencijala kanabisa, čak više dokaza nego što se to može naći kod nekih od najčešće korištenih terapija konvencionalne medicine.

U vrijeme pisanja ovog teksta (veljača 2015.) PubMed pretraživanje znanstvenih radova objavljenih u zadnjih 20 godina koji sadrže riječ “kanabis” otkrili su 8.637 rezultata. Dodavanje riječ “kanabinoid”povećavaju rezultat na 20.991 članaka. U prosjeku je to više od dvije znanstvene publikacije dnevno tijekom posljednjih 20 godina! Ti brojevi ne samo da ilustriraju sadašnje znanstveno zanimanje i financijska ulaganja u bolje razumijevanje kanabisa i njegovih komponenti, već također naglašavaju potrebu za kvalitetnim pregledima i sažetcima kao što je dokument koji ćete čitati.

Kako jedna biljka može pomoći kod toliko različitih stanja? Kako to može pružiti i palijativnu i kurativnu skrb? Kako njena uporaba može biti tako sigurna dok nudi takve snažne učinke? Pretraga za odgovor na ta pitanja dovela je znanstvenike do otkrića prethodno nepoznatog fiziološkog sustava, središnje komponente zdravlja i iscjeljenja svakog čovjeka i gotovo svake životinje: endokanabinoidnog sustava.

Što je endokanabinoidni sustav?

Endogeni kanabinoidni sustav, nazvan po biljci koja je dovela do njegovog otkrića, možda je najvažniji fiziološki sustav uključen u uspostavljanje i održavanje ljudskog zdravlja. Endokanabinoidi i njihovi receptori nalaze se u cijelom tijelu: u mozgu, organima, vezivnim tkivima, žlijezdama i imunološkim stanicama. U svakom tkivu, kanabinoidni sustav obavlja različite zadatke, ali cilj je uvijek isti: homeostaza, održavanje stabilnog unutarnjeg okruženja unatoč fluktuacijama vanjskog okruženja.

Kanabinoidi promoviraju homeostazu na svakoj razini biološkog života, od sub-stanica, do organizma, a možda i zajednice i šire. Evo jedan primjer: kod autofagije, u procesu u kojem stanica odvaja dio svog sadržaja koji se potom razgrađuje i reciklira, posreduje kanabinoidni sustav. Dok ovaj proces održava normalne stanice živima, dopuštajući im održavanje ravnoteže između sinteze, degradacije i naknadnog recikliranja staničnih proizvoda, kod malignih stanica tumora on ima smrtonosni učinak, uzrokujući da se razgrade u programiranom staničnom samoubojstvu. Smrt stanica raka, naravno, promiče homeostazu i preživljavanje na razini cijelog organizma.

Endokanabinoidi i kanabinoidi također se nalaze u različitim sustavima tijela, omogućujući komunikaciju i koordinaciju između različitih tipova stanica. Na mjestu ozljede, primjerice, mogu se naći kanabinoidi koji smanjuju oslobađanje aktivatora i senzibilizatora iz ozlijeđenog tkiva, stabilizirajući živčanu stanicu kako bi se spriječilo prekomjerno paljenje te ujedno smirujući imunološke stanice u blizini kako bi se spriječilo oslobađanje tvari koje potiču upalu. Tri različita mehanizma djelovanja na tri različita tipa stanice za jednu svrhu: minimiziranje boli i oštećenja uzrokovanih ozljedom.

Endokanabinoidni sustav, sa svojim složenim djelovanjem u našem imunološkom i živčanom sustavu te svim organima tijela, doslovno je most između tijela i uma. Pomoću razumijevanja ovog sustava možemo vidjeti mehanizam koji objašnjava kako stanje svijesti može promicati zdravlje ili bolest.

Pored regulacije naše unutarnje i stanične homeostaze, kanabinoidi utječu i na odnos osobe s vanjskom okolinom. Gledajući sa socijalnog aspekta, administracija kanabinoida jasno mijenja ljudsko ponašanje, često promovirajući međusobno dijeljenje, humor i kreativnost. Posredovanjem u neurogenezi, neuronskoj plastičnosti i učenju, kanabinoidi mogu izravno utjecati na otvorenost osobe te na sposobnost djelovanja izvan ograničavajućih obrazaca mišljenja i ponašanja iz prošlih situacija. Reformatiranje tih starih uzoraka bitan je dio zdravlja u našem okruženju koje se brzo mijenja.

Što su kanabinoidni receptori?

Morske mješčićnice (Ascidiaceae), male nematode i sve vrste kralježnjaka dijele endokanabinoidni sustav kao bitan dio života i prilagodbe promjenama u okolišu. Uspoređujući genetiku kanabinoidnih receptora kod različitih vrsta, znanstvenici procjenjuju da je endokanabinoidni sustav kod primitivnih životinja evoluirao prije više od 600 milijuna godina.

Iako se čini da o kanabinoidima puno znamo, procijenjenih dvadeset tisuća znanstvenih članaka tek su počeli rasvjetljivati tu temu. U našem trenutnom razumijevanju još uvijek postoji velika praznina, a složenost interakcija između različitih kanabinoida, tipova stanica, sustava i pojedinih organizama izaziva znanstvenike da razmišljaju o fiziologiji i zdravlju na novi način. Sljedeći kratki pregled sažima ono što znamo.

Kanabinoidni receptori su prisutni u cijelom tijelu, ugrađeni su u stanične membrane i vjeruje se da su brojniji od bilo kojeg drugog receptorskog sustava. Prilikom njihove stimulacije nastaju razni fiziološki procesi. Istraživači su identificirali dva kanabinoidna receptora: CB1, koji je pretežno prisutan u živčanom sustavu, vezivnim tkivima, gonadama, žlijezdama i organima; te CB2, koji prevladava u imunološkom sustavu i pripadajućim strukturama. Mnoga tkiva sadrže i CB1 i CB2 receptore, a svaki je povezan s različitim djelovanjem. Istraživači sada nagađaju da bi mogao biti otkriven i treći kanabinoidni receptor.

Endokanabinoidi su tvari koje naša tijela prirodno stvaraju kako bi stimulirala ove receptore. Dva najbolje istražena su anandamid i 2-arahidonoilglicerol (2-AG). Oni su sintetizirani na zahtjev od staničnih membranskih derivata arahidonske kiseline, imaju lokalni učinak i kratki poluživot prije nego što se degradiraju enzimima amid hidrolaze masnih kiselina (FAAH) i monoacilglicerol lipaze (MAGL).

Fitokanabinoidi su biljne supstance koje stimuliraju kanabinoidne receptore. Delta-9-tetrahidrokanabinol, ili THC, najviše psihoaktivan i zasigurno najpoznatiji od tih tvari, ali i drugi kanabinoidi, kao što su kanabidiol (CBD) i kanabinol (CBN) stječu interes istraživača zbog različitih ljekovitih svojstava. Većina fitokanabinoida izolirana je iz cannabis sative, ali su pronađeni i u drugom bilju, poput echinacea purpure, koje sadrže i ne-psihoaktivne kanabinoide.

Zanimljivo je da biljka kanabis također koristi THC i druge kanabinoide za promociju svog zdravlja i sprječavanje bolesti. Njihova antioksidacijska svojstva štite lišće i strukture cvjetnice od ultraljubičastog zračenja, odnosno neutraliziraju štetne slobodne radikale koji nastaju UV zrakama. Kod ljudi, slobodni radikali uzrokuju starenje, rak i otežano iscjeljivanje. Već je dugo poznato da antioksidansi iz biljaka djeluju kao prirodni dodaci koji sprječavaju štetu nastalu slobodnim radikalima.

U laboratoriju se također mogu proizvesti kanabinoidi. Sintetički THC se u obliku lijekova, odobrenih od strane regulatornih agencija, prodaje za liječenje teških mučnina i značajnog gubitka težine. Neki su kliničari našli da su ovakvi lijekovi korisni u liječenju kronične boli, migrene i drugih ozbiljnih stanja. Mnogi drugi sintetski kanabinoidi se koriste u istraživanju na životinjama, a neki od njih imaju jačinu do 600 puta veću od THC-a.

Kanabis, endokanabinoidni sustav i dobro zdravlje

Dok nastavljamo razvrstavati znanost o kanabisu i kanabinoidima, jedna stvar ostaje jasna: funkcionalni kanabinoidni sustav bitan je za zdravlje. Od njegove uloge u embrionalnoj implantaciji u stjenku maternice naše majke, do dojenja i rasta, i sve do reakcija na ozljede, endokanabinoidi nam pomažu preživjeti u brzo promjenjivom i sve više neprijateljskom okruženju. Kad sam to shvatio, počeo sam se pitati: može li pojedinac unaprijediti svoj kanabinoidni sustav uzimanjem suplemenata kanabisa? Bez obzira na liječenje simptoma, čak i nakon liječenja bolesti, može li kanabis pomoći u sprječavanju bolesti i promicanju zdravlja stimuliranjem drevnog sustava koji je čvrsto usađen u svima nama?

Sada vjerujem da je odgovor da. Istraživanja su pokazala da male doze kanabinoida iz kanabisa mogu signalizirati tijelu da stvori više endokanabinoida i izgradi više kanabinoidnih receptora. Zbog toga mnogi, koji po prvi put koriste kanabis, ne osjećaju učinak no drugi ili treći put prilikom korištenja ove biljke već su izgradili više kanabinoidnih receptora i spremni su reagirati. Više receptora povećava osjetljivost osobe na kanabinoide; manje doze imaju veće učinke, a pojedinac ima poboljšanu osnovu endokanabinoidne aktivnosti. Vjerujem da bi mala, redovita doza kanabisa mogla djelovati kao iscjeljujući tonik na naš središnji fiziološki sustav iscjeljivanja.

Mnogi liječnici ne mogu ni zamisliti preporuku botaničke supstance i potpuno su izgubljeni zbog ideje pušenja lijeka. Naš se zdravstveni sustav osjeća ugodnije s pojedinačnim, izoliranim tvarima koje se mogu progutati ili ubrizgavati. Nažalost, ovaj model značajno ograničava terapeutski potencijal kanabinoida.

Za razliku od sintetskih derivata, biljni kanabis može sadržavati više od stotinu različitih kanabinoida, uključujući i THC, koji svi rade u sinergiji kako bi se proizveli bolji medicinski učinci i manje nuspojava nego izolirani THC. Iako je kanabis siguran i dobro djeluje prilikom pušenja, mnogi pacijenti preferiraju izbjegavanje iritacije dišnog sustava i umjesto toga upotrebljavaju isparivače, tinkturu od kanabisa ili meleme i ulje. Znanstvena ispitivanja i izjave bolesnika pokazuju da biljni kanabis ima superiornije medicinske kvalitete nad sintetičkim kanabinoidima.

Dakle, je li moguće da je medicinski kanabis najkorisniji lijek za liječenje najrazličitijih ljudskih bolesti i stanja, komponenta preventivne zdravstvene zaštite i prilagodljive podrške u našem sve toksičnijem i kancerogenijem okolišu? DA! To je bilo dobro poznato autohtonim medicinskim sustavima drevne Indije, Kine i Tibeta, a kao što se može vidjeti iz ove analize, postaje sve poznatiji i zapadnjačkoj znanosti. Naravno, trebamo više istraživanja koja proučavaju učinkovitost kanabisa na ljudima no baza dokaza je već velika i neprekidno raste, unatoč velikim naporima raznih agencija svijeta u obeshrabrivanju i otežavanju istraživanja vezanih uz kanabis.

Razumije li vaš liječnik kakva je korist od medicinskog kanabisa? Može li vas savjetovati u odgovarajućim indikacijama, u doziranju i načinu primjene? Vjerojatno ne. Unatoč 5000 godina povijesti sigurne terapijske uporabe i ogromne količine objavljenih istraživanja, većina liječnika zna malo ili nimalo o medicinskom kanabisu.

Iako polako, i to se mijenja, dijelom zbog toga što to javnost traži. Ljudi žele sigurne, prirodne i jeftine tretmane koji stimuliraju sposobnost našeg tijela za samoiscjeljivanje i koji pomažu ljudima u poboljšavanju kvalitete života. Medicinski kanabis je jedno takvo rješenje. Ovaj sažetak je izvrstan alat za širenje znanja i pomaže educirati pacijente i zdravstvene ustanove o znanstvenim dokazima medicinske uporabe kanabisa i kanabinoida.

……….

Danas se diljem svijeta događa mala revolucija u poimanju kanabisa, te se isti legalizira za medicinsku uporabu, a njegovi su korisnici oslobođeni od kriminalnih progona. Istovremeno, države koje su donijele takve odluke vrlo dobro zarađuju od prihoda uzgoja i prerade. Dakle, svi imaju koristi. No u Hrvatskoj to nije slučaj, mi idemo puževim korakom naprijed, umjesto da iskoristimo šansu i da naša država postane prva u ovom dijelu Europe kao vodeći proizvođač i distributer, budući da nam to naša prirodna bogatstva omogućuju. Rezultat toga je progon teško oboljelih osoba koje su prisiljeni živjeti kao teški kriminalci u pokušaju da poboljšaju svoje zdravstveno stanje. Vrijeme je za edukaciju, i vrijeme je da svatko od nas preuzme aktivniju ulogu za dobrobit svih nas, u skladu sa svojim mogućnostima.

2 comments

  1. Dozvoljavate li prenosenje tekstova na druge blogove sa imenom autora i linkom na vasu stranicu.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s