PMS – činjenica ili mit?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Prema nekim istraživanjima, žene koje se prije dobivanja mjesečnice osjećaju ćudljivo ili mrzovoljno, ne bi trebale u potpunosti kriviti hormone. Prema meta analizi istraživanja o PMS-u, istraživački je tim zaključio da to nije stvarno – ne postoji jasna veza između ženinih negativnih raspoloženja i predmenstrualne faze ciklusa. Stiglo je vrijeme, kažu, da odbacimo taj mit.

Istraživački tim, predvođen psihologinjom Gilian Einstein, je proveo kritičku analizu podataka o dnevnim raspoloženjima koji su predstavljeni u tim studijama, no nisu mogli pronaći niti jedan jasan dokaz o postojanju predmenstrualnog sindroma. Oni ne osporavaju fizičke simptome vezane uz mjesečnicu, ali su pokušali otkriti zbog čega žene promjene raspoloženja pripisuju ciklusu.

Ovo je točno ono što su pronašli:

  • 18 studija (38,3 %) nije otkrilo povezanost raspoloženja s bilo kojom negativnom emocionalnom fazom (MC fazom)
  • 18 studija (38,3%) je otkrilo povezanost negativnog raspoloženja u predmenstrualnoj fazi, ali koje je povezano s drugom MC fazom
  • 7 studija (14,9%) je otkrilo povezanost negativnog raspoloženja s predmenstrualnom fazom
  • Preostale 4 studije (8,5%) su pokazale vezu između negativnog raspoloženja i ne-predmenstrualne faze

Poprilično je iznenađujuće da samo 7% studija mogu povezati negativnu emocionalnu fazu s predmenstrualnom fazom i da samo 8,5 % mogu povezati negativne emocije s ostalim ne-predmenstrualnim fazama.

Jednako tako, Einsteinova vlastita istraživanja o ženskim hormonalnim razinama nisu mogla uspostaviti bilo kakvu poveznicu. Ona je zaključila da, uz nekoliko iznimaka, ni apsolutna razina hormona, niti faza menstrualnog ciklusa nisu odgovorni za promjenu raspoloženja kod žena.

Einstein kaže: „Prije nego što žene i dobiju svoju prvu menstruaciju, one su već čule za pojam PMS-a. On je toliko ukorijenjen u našoj kulturi da su neke od tih studija u stvari pristrane jer žene znaju da je riječ o istraživanju PMS-a.“ Jednako loše je to što „mit o PMS-u“ ovjekovječuje negativne koncepte koji povezuju žensku reprodukciju s negativnim emocijama. „To bi mogao biti onaj period u mjesecu kada žene osjećaju da mogu izgovoriti ono o čemu misle.“

Ili kako je komičarka Roseanne Barr jednom rekla: „Žene se žale na PMS, ali ja mislim da je to jedino vrijeme kada mogu biti svoja.“

Naravno da su žene ponekad nervozne, zbunjene, pa čak i žalosne, ali to je vjerojatno više povezano s okolnostima. Ako su žene zaista pod stresom ili se bore s lošom životnom situacijom, one si ne čine uslugu kada svoje negativno raspoloženje povezuju s PMS-om jer neće dobiti potrebnu pomoć, ističe Einstein. Na kraju zaključuje da: „Postoji mnogo stvari u društvenoj sferi koje utječu na žene koje nisu u potpunosti vezane uz ženinu biologiju. Ne podcjenjujte moć koju životne okolnosti imaju na vaše osjećaje.”

Važno je napomenuti da pregled nije proučavao postojanje predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD) što je klinički poremećaj raspoloženja povezan s menstruacijskim ciklusom (onaj koji je okarakteriziran teškim tjelesnim i bihevioralnim simptomima u drugoj polovici menstrualnog ciklusa). Studija također nije diskontirala postojanje fizičkih simptoma, kao što su nadutost i grčevi, povezanih s predmenstrualnom fazom.

Izvori: The Star, io9

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s