MuSkin – Veganska koža od gljiva

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Izuzetne mogućnosti iskoristivosti gljiva su već dobro poznate; od njihove hranjive i ljekovite vrijednosti pa sve do eliminacije toksina iz tla i vode. No, domišljati su ljudi otkrili još jednu mogućnost njihove uporabe, a to je da se gljive mogu koristiti za izradu takozvane veganske kože, koja oponaša teksturu kože od životinja.

MuSkin je koža koja se izrađuje od klobuka gljiva i koja se tretira s netoksičnim sastojcima, za razliku od kože životinja, te je stoga sigurnija za direktan kontakt s ljudskom kožom. Osim toga, ispitivanja su pokazala da MuSkin zaustavlja razvijanje i umnožavanje bakterija.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Osim što se ovime čuvaju životi drugih živih bića, ovaj biorazgradivi materijal ima još prednosti. Nježniji je i prozračniji te ima veliku sposobnost brzog upijanja i otpuštanja vlage. Prirodno nije otporan na vodu no može se tretirati ekološkim voskom. Sve ove karakteristike čine ovaj materijal savršenim za svakodnevne predmete.

Kompanija Life Materials ovaj materijal pravi od gljive Phellinus ellipsoideus, vrste velike parazitarne gljive koja raste u divljini i napada stabla u suptropskim šumama. Proizvođači još napominju da je svaki komad materijala zapravo unikatan, budući da neće imati istu, homogenu površinu te da je svaki komad jedinstven proizvod naše Zemlje.

Izvor: Life Materials

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s