Kopnena spužva – uzgojite je sami

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Vjerojatno ste se već susreli s prirodnim spužvama koje često, jednom kad ih počnete koristiti, postanu nezamjenjiv dio svakodnevnog života. Danas su to uglavnom morske spužve, no postoje i tzv. kopnene spužve dobivene od tikve lufe, a koje je moguće i lako uzgojiti za osobnu upotrebu.

Riječ je o tropskoj biljci, bliskom srodniku krastavaca, lubenica i bundeva čiji se plod, ako ju se želi koristiti za hranu, bere prije no što sazrije dok kasnije služi isključivo kao spužva. Njezini su plodovi veličine 30 do 60 cm i teže oko 1 kg, a beru se tek nakon što se potpuno osuše.  Meso je bijele boje. Dakako, ove vrijednosti variraju ovisno o vrsti.

Ukoliko se koristi kao hrana, tikva lufa se bere kada dosegne duljinu od oko 15 cm i dok je kora još uvijek zelena. To je otprilike dva mjeseca nakon sjetve. Koristi se na jednak način kao i bilo koja druga tikva. Ukoliko je plod manji od 10 cm, nije ga potrebno guliti dok se inače to preporuča zbog gorčine koja se javlja kod većih primjeraka. Cvijet je žute boje i također se može koristiti u prehrani.

Ukoliko je želite sami uzgojiti i koristiti blagodati prirode, bez plastičnih i ostalih dodataka, važno je pridržavati se nekih osnova:

  1. Osigurati vlažne i tople uvjete – ovo je tropska biljka pa su joj zato potrebni određeni uvjeti u kojima uspijeva, a to su vlaga i temperatura koja obavezno prelazi 20 ⁰C. Dobro je stoga sjeme (koje se prethodno oko 48h namače u mlakoj vodi) posijati tek nakon što završi razdoblje jutarnjeg mraza. Preporuka je da to bude krajem svibnja dok se sadnice mogu pripremiti i nekoliko tjedana ranije.
  2. Osigurati mjesto za penjanje i širenje – zbog čega ju je potrebno saditi na međusobnoj udaljenosti od jednog metra.
  3. Ukloniti prve cvjetove i bočne izdanke – čime se potiče veličina ploda i bolja kvaliteta.

Ukoliko se lufa bere nakon što je dozrjela, ona se koristi kao spužva. Stabljika je u vrijeme berbe žuta dok su plodovi mekani i zelene boje što je otprilike tri do šest mjeseci nakon sadnje.

Važno ju je ubrati prije pojave novog mraza i ostaviti da se suši oko 2 tjedna. Nakon što se kora osuši i dobije smeđu boju, tikva se otvara s deblje strane i izvlači sjeme. Nakon toga se preko noći namače u vodi i idući se dan guli kora. Lufu treba poslije ostaviti na suncu da se u potpunosti osuši.

Druga metoda izrade spužve jest ostavljanje zrele tikve na nekoliko dana u mlakoj vodi nakon čega se kora vrlo lako uklanja. Dobivenu spužvu se prije sušenja na suncu može sat vremena namakati u vodi u koju je dodan izbjeljivač (oko 10%) kako bi se osiguralo da će biti čista i sterilna.

Kopnena spužva se može koristiti kao spužva za tuširanje, pranje posuđa, guljenje povrća i slično. U kozmetici se koristi kao spužva za piling kože, u domaćinstvu kao sredstvo za uklanjanje nečistoća, u auto i prerađivačkoj industriji kao filter. Njezin vijek trajanja se produljuje ako ju se nakon korištenja održava suhom jer vlaga uvelike utječe na propadanje dok se, ukoliko je potrebno, može prati u perilici za posuđe ili onoj za rublje.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s