Što nam Agent Orange ostavlja u nasljeđe?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Američka je vojska u razdoblju od 1962. do 1971., uz odobrenje predsjednika Kennedya, nad Vijetnamom, Kambodžom i Laosom raspršila više od 75 milijuna litara herbicida naziva Agent Orange, a koji je služio kao defolijant. Svrha tog čina bila je uništenje usjeva te smanjenje šumskog područja kako se neprijateljski vojnici ne bi imali čime prehraniti te kako bi se smanjila mogućnost skrivanja i postavljanja zasjeda. Posljedice te odluke se danas osjete u svim zemljama uključenima u tadašnji rat.

Mnoga su djeca, unuci i praunuci te generacije danas suočena s problemima urođenih mana i bolesti, a njihov broj doseže uznemiravajuće razine. Odjel za veteranske poslove Sjedinjenih Država niječe ikakvu vezu između raspršivanja herbicida i velikog broja bolesne djece.

Kemikalija koja se tada koristila je Agent Orange, mješavina dvaju herbicida čiji spoj stvara visoko toksični dioksin, tetraklorodibenzo-p-dioksin, poznat kao TCDD. Raspršivanje se vršilo pomoću zrakoplova, helikoptera i brodova, a s obzirom da se smatralo da je riječ o kemikaliji koja nije otrovna, američki vojnici nisu nosili zaštitnu opremu. Pretpostavlja se da je u doticaju s herbicidom bilo oko 2 milijuna američkih vojnika dok je Vijetnam izvijestio da je uzrokovao smrt ili unakaženost kod više od 400.000 ljudi, a ocjenjuje da mu je u toj zemlji bilo izloženo oko 5 milijuna ljudi.

Urođene mane s kojima se potomci svih strana rađaju uključuju razne bolesti kralježnice, osobito njezine rascjepe (spina bifida), dodatne prste na rukama ili nogama, njihovu spojenost, te brojne druge bolesti od kojih se ističu razni karcinomi poput leukemije, respiratorni karcinomi i rak prostate, ne-Hodgkinov limfom, Parkinsonova bolest, dijabetes Mellitus tip 2, srčane bolesti, bolesti živaca i mišića, a mnogi potomci boluju od psiholoških poremećaja.

S obzirom da se Agent Orange već dugo godina nalazi na tržištu, provedene su brojne studije koje uvelike ukazuju na njegovu povezanost s urođenim manama kod djece zbog čega je odbor Saveznog znanstvenog instituta za medicinu u više navrata poručio da se „trebaju promotriti svi mogući kognitivni i razvojni učinci kod djece veterana“ dok bi taj pregled trebao uključivati i mogućnost utjecaja i na unuke.

Poznato je da je Monsantov Agent Orange danas postao sporan pravni, pa i politički problem gotovo u cijelom svijetu. Mnoge su žrtve u brojnim zemljama ostvarile svoje pravo na naknadu štete dok vijetnamska vlada putem posebnog programa svim žrtvama isplaćuje ograničenu naknadu. Monsanto se od svega ograđuje izjavom da su za posljedice i svaku nastalu štetu odgovorne države koje su bile uključene u rat iako je ova tvrtka do sada ostvarila multimiljunske nagodbe sa žrtvama.

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s