Sterilizacija žena cjepivima

Os Uma

Piše: Barbara Kovačević

Udruga katoličkih liječnika u Keniji i Ministarstvo zdravstva te zemlje pred četiri su godine optužili dvije organizacije pri Ujedinjenim narodima za sterilizaciju milijuna djevojaka i žena pod krinkom programa cijepljenja protiv tetanusa. Prozvani UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija opovrgavali su navode liječnika tvrdeći da za to ne postoje valjani dokazi.

Danas se, kako dr. Jacob Puliyel navodi u svojem članku naziva Ethical questions surround vaccine to reduce fertility, u Indiji provode klinička ispitivanja kontracepcijskih cjepiva koja su „poboljšana verzija“ onih testiranih u Keniji. Ta cjepiva u svojoj osnovi djeluju tako da na hormon trudnoće proizvode antitijela kako žene ne bi mogle iznijeti trudnoću.  Drugim riječima, svaka žena koja u trudnoći primi ovo cjepivo će pobaciti. U Keniji se to odvijalo pod krinkom cjepiva protiv tetanusa kojeg su primale i trudnice, u najboljoj namjeri želeći zaštititi svoje dijete ne znajući da se ono neće ni roditi, objašnjava dr. Puliyel.

Dr. Puliyel je u svojem e-mailu stranici Vactruth napisao: „Savjetovalo se da se cjepivo uzima pet puta u razdoblju od šest mjeseci što nije svojstveno cjepivu protiv tetanusa… Tvrdi se da njegov učinak nije trajan, no nema dokaza da će žene koje su primile cjepivo moći zanijeti bez poteškoća.“

Kao antiteza njegovoj izjavi navode se podaci da su neke žene koje su primile cjepiva ipak ostale trudne, no poznato je da niti jedno cjepivo nije 100% djelotvorno, što je u ovom slučaju bila jako pozitivna stvar. Uz to, Udruga katoličkih liječnika tvrdi da su takve populacijske kontrole već provođene u Meksiku, Nikaragvi te Filipinima te da je cjepivo izazvalo pobačaje tek tri godine kasnije.

Ovaj program odvija se pod pokroviteljstvom Zaklade Gates, kao uostalom i mnogi programi cijepljenja na afričkom kontinentu. Prema podacima grupacije Grain iz Barcelone, Bill i Melinda Gates zaklada velik dio svojeg novca donira Ujedinjenim narodima dok je u prošlom desetljeću postala najveći financijer istraživanja genetskog inženjeringa.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s