Alyssa Carson u misiji na Mars

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Najmlađa osoba ovlaštena za putovanja svemirom je 17-godišnja Amerikanka Alyssa Carson, a koja je tu povlasticu ostvarila 2016. diplomiravši na Naprednoj svemirskoj akademiji. Ono što ju čini još više posebnom je nedavna objava NASA-e da će ona biti jedna od sedmero članova ekspedicije na Mars 2033. godine.

Alyssa je do sada završila gotovo svu moguću obuku koja ova svemirska agencija nudi, neke od njih i po nekoliko puta. Uz to, sve predmete uči na četiri jezika: engleskom, kineskom, francuskom i španjolskom. Kaže da su neki aspekti obuke lakši od drugih: „Mikrogravitacija mi je bila omiljena – plutanje naokolo… dok je trening preživljavanja bio zahtjevan.“ Ova ambiciozna djevojka, koja je spremna na mnoga odricanja u korist karijere, djeluje i kao javni govornik s ciljem privlačenja interesa za istraživanje svemira.

DSG

Mars je već desetljećima cilj nacionalnih svemirskih programa. Preliminarne pripreme za misije koje bi uključivale i ljudsku posadu provode se još od ranih 50-ih godina prošlog stoljeća i na njih uvelike utječe uspješnost misija koje ne uključuju ljude, a njihova statistika ne ulijeva puno nade.

Primjerice, od 38 lansiranja sa Zemlje ka Marsu, samo 19 bilo je uspješno (do studenog 2011.). Dakle, stopa uspješnosti je oko 50%. Od 12 pokušaja spuštanja na površinu, kod samo 7 došlo je do uspješnog uspostavljanja komunikacije po slijetanju. Iz ovih je razloga visoka stopa neuspjeha misija lansiranih na Mars neformalno nazvana “Marsovo prokletstvo” ili “Veliki galaktički vampir”, izraz koji se odnosi na izmišljeno čudovište koje se hrani sondama upućenim na Mars.

Mars

Što se tiče tekućih priprema za misiju s ljudskom posadom, ona se sastoji od pet faza dok NASA izjavljuje da je u toku nulta koja uključuje provođenje testova na Međunarodnoj svemirskoj postaji i sklapanje partnerstava s privatnim svemirskim tvrtkama. Prva faza će obuhvaćati razdoblje od 2018. do 2025. i odnosit će se na lansiranje i testiranje šest SLS raketa koje bi trebale dopremiti dijelove nove svemirske postaje naziva Deep Space Gateway (DSG), a koja bi trebala biti sagrađena u blizini Mjeseca.

U razdoblju između 2027. i 2029. planira se uvođenje druge faze i pokretanje tzv. transportne cijevi Deep Space Transport (DST) u kojoj će astronauti boraviti više od 400 dana bez mogućnosti  njezinog napuštanja. U trećoj se fazi planira DST opskrbiti namirnicama nakon čega je planirano pokretanje četvrte, posljednje faze, a to je let do Marsa uz neka kraća zaustavljanja putem.

 

 

Naslovna fotografija: NASABLUEBERRY.COM

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s