Mjesec zagađen smećem

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Na Mjesečevoj je površini razbacano na stotine predmeta koje je proizveo čovjek, od ostavljenih letjelica do vrećica s urinom. Procjenjuje se da bi na Zemlji ova količina smeća težila oko 180.000 kilograma dok se istovremeno ta hrpa gotovo svakodnevno povećava.

Najveći dio otpada su za sobom ostavili NASA-ini astronauti koji su se ondje našli tijekom misija Apollo, u razdoblju od 1969. do 1972. dok se preostali dio odnosi na ostatke brojnih bespilotnih sondi lansiranih tijekom misija provedenih od strane agencija za istraživanje svemira iz Rusije, Japana, Indije i Europe. Njima su se ispitivale razne mogućnosti slijetanja i manevriranja na Mjesecu. Primjerice, 60-ih se godina pojavila teorija da je površina Mjeseca sastavljena od živog pijeska, što je bila pretpostavka potaknuta raspadanjem mnogih stijena i njihovim pretvaranjem u prah. Misija je pokazala da je pretpostavka pogrešna, no sonda zadužena za to ispitivanje se još uvijek ondje nalazi.

Mjesec je postao deponijem i brojnih satelita čiji je zadatak, prije rušenja na površinu, bio mapiranje terena. Tako se ondje još uvijek nalazi i Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) čiji je zadatak bio otkrivanje vodika i vode na Mjesecu.

Na prvoj fotografiji koju je uslikao Neil Armstrong nalazi se – vreća sa smećem

Uz više od 70 svemirskih letjelica, ondje se (prema detaljnom popisu kojeg je objavila NASA) nalaze:

TV kamere

Filmski časopisi

5 američkih zastava

12 para čizama

96 vrećica urina, izmeta i izbljuvaka

Brojne Hasselbad kamere i pribor

Nekoliko improviziranih koplja

Razni čekići, kliješta, okovi i lopatice

Ruksaci

Prazni paketi od hrane

Pribori za osobnu higijenu

Korištene maramice

Izolacijske deke…

Svemirske istraživačke agencije, osobito NASA, smatraju da ovdje uglavnom nije riječ o smeću nego, dapače, oni to smatraju vrijednim izvorima informacija o ponašanju i brzini propadanja određenih materijala dok bi isto jednog dana budućim generacijama moglo poslužiti „kao artefakti iz prošlosti“. Vjerojatno je sve samo stvar perspektive, no možda smo uzrečicu „Što je za nekoga smeće, drugome predstavlja blago“ trebali ipak ostaviti na ovom planetu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s