Caño Cristales – rijeka proizašla iz raja

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Caño Cristales je kolumbijska rijeka u pokrajini Metra Serrania de la Macarena koja se nalazi na mjestu u Kolumbiji gdje se susreću amazonska prašuma, planinski lanac Anda i savanske ravnice istočnog Llanosa. U prijevodu, njezin naziv glasi Kristalni kanal, a posebnost koja ju odlikuje do izražaja dolazi između lipnja i studenog kada je obojana žutim, plavim, zelenim, crvenim i crnim nijansama.

Popularno se još naziva Rijekom pet boja i Tekućom dugom, upravo zbog nevjerojatnog prikaza boja za vrijeme ljetnih i jesenskih mjeseci. Tijekom ostalih dana u godini, to je rijeka koja izgleda poput bilo koje druge, bez nekih posebnih obilježja.

Izvor tog mnoštva boja je biljka Podostemaceae ili Macarenia clavigera, riječni korov koji raste u tropskim i suptropskim područjima prianjajući uz tvrde površine. Najviše zastupljena je crvena boja, što uključuje nijanse od svjetlo do tamno ružičaste, te od krvavo crvene do kestenjaste. U zasjenjenim područjima prevladava zelena, no Caño Cristales je obojana bogatim nijansama i drugih boja: žute, zelene, narančaste i plave.

Ova se rijeka izdvaja još jednim posebnim obilježjem: to je jedan od najbogatijih bioraznolikih ekosustava na svijetu, sa suhom šumom, prašumom, grmljem i savanama, koji se mijenja svake godine. Nakon kišne sezone Caño Cristales svake godine mijenja svoje boje i tok korita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s