Bezglutenska prehrana nije tako zdrava kao što se misli

Os Uma

Novi trendovi se neprestano  pojavljuju, i to u svim dijelovima naših života. Potrgane traperice, velike zimske jakne, čak i neke vrste pasa, sve su to trendovi koji dolaze i odlaze. Trendseteri nisu zaobišli ni prehranu pa je tako danas vrlo moderno hraniti se bezglutenskom hranom, unatoč tome što ne bolujemo od celijakije, stvarnog problema sa stvarnim simptomima, nikako povezanog s trendovima. U nastavku pročitajte što se potencijalno krije iza deklaracije „Gluten-free”.

Osobe koje konzumiraju bezglutensku hranu potencijalno su pod rizikom povećanog unosa arsena i žive – toksičnih metala koji mogu voditi do kardiovaskularnih poremećaja, razvoja raka i neuroloških problema. Znanstvenici sa Sveučilišta Illinois u Chicagu (IC) objavili su studiju u časopisu Epidemiology  u kojem su analizirali podatke Nacionalnog programa praćenja zdravlja i nutricionizma kako bi povezali bezglutensku prehranu i pojavu biomarkera za toksične metale iz krvi i urina.

Iako svega 1 % populacije SAD-a boluje od celijakije, bezglutenska prehrana je u stalnom porastu, pogotovo zbog znanstveno neosnovanih izvora da unos glutena uzrokuje upalne procese u tijelu. Bezglutenska prehrana se preporuča osobama koje boluju od celijakije, međutim, unatoč stagniranju broja oboljelih od ove bolesti, u posljednje 3 godine broj osoba koje se hrane bezglutenski porastao je za 67 %.

Bezglutenski proizvodi često sadrže rižino brašno kao zamjenu za pšenicu. Riža je poznati bioakumulat određenih toksičnih metala, poput arsena i žive iz gnojiva, tla ili vode, no još uvijek se malo zna o utjecaju prehrane bogate rižom na zdravlje ljudi. Tijekom istraživanja Maria Argos, docentica epidemiologije pri Sveučilištu IC i njezin tim analizirali su urin 7471 osobe od kojih su 73 osobe izjavile kako se hrane bezglutenski. Uspoređujući njihove rezultate s osobama koje su konzumirale gluten, osobe koje su izbjegavale gluten u prehrani imale su čak dvostruko više arsena u urinu dok je koncentracija žive u urinu istih ispitanika bila čak 70 % viša.

Rezultati su jasno pokazali kako nije svaka „zdrava prehrana” nužno zdrava. „Rezultati indiciraju kako bi bezglutenska prehrana mogla imati opasne posljedice za osobe koje je prakticiraju”, navodi Argos. Iako su daljnja istraživanja nužna kako bi se dokazali negativni utjecaji arsena i žive iz rižinog brašna, kontrola koncentracije tih metala u hrani bi trebala biti stroža u SAD-u. U Europi postoje regulacije izlaganja arsenu putem hrane i vode, no stalnim i povećanim unosom namirnica koje imaju mnogo arsena, poput riže, algi, kave, piva i ribe, osobe riskiraju nakupljanje tog teškog metala u organizmu i pojave opasnih poremećaja.

Izvor: Biologija.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s