Alkohol ili kanabis – što više škodi zdravlju?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Čovjek od pamtivijeka poseže za raznim opojnim sredstvima, od najblaže inačice poput čaja do oštrije koja uključuje teške droge. Ono što se ipak konzumira u većini slučajeva je svakako alkohol, vjerojatno zbog njegove dostupnosti, no sve češća opcija je i kanabis, popularno zvan marihuana, unatoč tome što je u većini zemalja ilegalan. Znanstvenici su stoga odlučili provesti istraživanje o utjecajima te dvije supstance na ljudsko zdravlje i došli do jasnog odgovora.

Treba imati na umu da su u ovo istraživanje bili uključeni brojni čimbenici, među ostalima: utjecaj na rad srca, mozga, ponašanje te kolika je vjerojatnost stvaranja ovisnosti. Vremenski čimbenik je također važan jer će neki učinci biti vidljivi odmah dok će se drugi početi javljati tek nakon nekoliko mjeseci korištenja.

Činjenica koja pri proučavanju statistike prva upada u oči jest ta da je od alkohola umrlo već mnogo ljudi. Primjerice, u SAD-u je tijekom 2014. od alkohola preminulo više od 30.000 osoba (što je brojka koja ne uključuje nesreće ili ubojstva potaknute konzumacijom alkohola kada bi ta brojka uključivala čak  90.000 osoba) dok u istoj godini nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj povezan s korištenjem kanabisa.

Daljnje brojke su pokazale da će se teže stvoriti ovisnost o kanabisu nego o alkoholu. Statistika kaže da je više od polovine odraslih osoba barem jednom kušalo kanabis, što ga čini jednom od najviše korištenih ilegalnih supstanci, no mali je postotak onih koji su razvili ovisnost. U brojkama, riječ je o oko 9% osoba koje su postale ovisnici dok kod alkohola iznosi 15%.

Kanabis i alkohol imaju i različit utjecaj na rad srca: kanabis ubrzava njegov rad, a alkohol ga usporava. Naravno, dugoročan ubrzan rad srca njemu može škoditi, a kad su kardiološke bolesti u pitanju, pokazalo se da je povremena ili umjerena konzumacija alkohola (jedno piće dnevno) povezana sa smanjenim rizikom od srčanog ili moždanog udara, u odnosu na potpunu apstinenciju.

Karcinom je sve raširenija bolest i mnoge njegove vrste su se do sada jasno povezale s konzumacijom alkohola. Dapače, američki je Nacionalni institut za rak alkohol stavio na popis poznatih ljudskih karcinogena. S pušenjem kanabisa se donedavno povezivao rak pluća, no ta je pretpostavka odbačena.

S obzirom da je riječ o opijatima, svakako se ne preporuča upravljanje vozilima pod njihovim utjecajem pri čemu se alkohol pokazao kao veći čimbenik rizika.  Jedno je istraživanje pokazalo da prisutnost THC-a u krvi (aktivnog psihoaktivnog sastojka kanabisa) ne povećava vjerojatnost sudjelovanja u prometnoj nesreći dok se za koncentraciju alkohola u krvi od 0,05% javlja vjerojatnost od 575%.

Teško je za sada odrediti uzrokuju li alkohol ili kanabis nasilno ponašanje, no poznati su mnogi slučajevi nasilja, osobito obiteljskog, povezanih s alkoholom što nije slučaj i s kanabisom. Jedno istraživanje provedeno prošle godine pokazalo je, prema riječima profesora Marka Bellisa, da će:

„…žestoka pića biti jače povezana s različitim emocijama poput osjećaja samopouzdanja, više razine energije i seksipila, no i s osjećajem boležljivosti, nemira i, što najviše zabrinjava, agresivnosti.“

Kad je memorija u pitanju, obje će supstance na nju negativno utjecati. Studije su pokazale da će alkohol uzrokovati potpuno brisanje sjećanja tako što mozgu onemogućava pohranjivanje memorije. Najozbiljniji dugoročni učinci alkohola su pokazali da će to biti slučaj kod teških i višegodišnjih konzumenata koji su alkohol počeli koristiti u adolescenciji kod kojih se još javljaju i smanjeni kapacitet memorije, loša pažnja i nemogućnost planiranja te oslabljeno obrađivanje emocija i socijalne kognicije što se nastavlja i godinama nakon apstinencije.

S druge strane, kad je riječ o kanabisu, njegovi učinci na memoriju prestaju nakon nekoliko tjedana apstinencije dok se u nekoliko studija javila veza između loše verbalne memorije i njegovog korištenja.

Ono što ova oba opijata također imaju zajedničko jest povećan rizik od razvoja mentalnih bolesti. U slučaju kanabisa to su razne psihoze (paranoje, antagonizam) i shizofrenija, dok alkohol uzrokuje pojavu depresije i tjeskobe.

U konačnici, čini se da kanabis kotira nešto bolje u odnosu na alkohol i utjecaj na zdravlje. Ipak, treba uzeti u obzir da je riječ o najčešće ilegalnoj supstanci zbog čega su i istraživanja ograničena što znači da će dodatna pružiti i širu sliku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s