Facebook gasi stranice s alternativnom tematikom

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Društvena mreža Facebook je do sada izbrisala na stotine stranica posvećenih promociji alternativnih tema koje se inače ne spominju u glavnim medijima. Uglavnom je riječ o stranicama koje objavljuju teme vezane uz alternativne načine liječenja, holistički pristup, razvoj duhovnosti, te one koje spominju genetsku modifikaciju i cijepljenja u negativnom svijetlu. Ukratko, sve teme koje ne podupiru uspostavljene glavne priče dok za takvu cenzuru nije pruženo konkretno objašnjenje.

„Ovdje ljudi gube sredstva za život, a u mnogim slučajevima svoju strast/svrhu života,“ napisao je Jake Passi, bivši administrator jedne od ugašenih Facebook stranica Collectively Conscious koja je u tom trenutku imala 915.000 pratitelja. „Naše društvo gubi medijske tvrtke i aktivističke organizacije koje pokušavaju informirati ljude o važnim pitanjima.“

Facebook je u svrhu ostvarivanja cenzure zaposlio više od 2.000 djelatnika, a sve pod isprikom zaštite korisnika od „lažnih i prijetvornih“ informacija. Blokirane ili ugašene stranice, čemu sada može svjedočiti i Os uma, ne dobiju popis spornih objava nego samo obavijest da „stranica krši Standarde zajednice“ ili slično. Mnogi administratori takvih stranica zamjeraju Facebooku što nisu unaprijed dobili upozorenje da je njihova stranica ugrožena te što im nije pružena prilika da korigiraju objave.

Moglo bi se reći da Facebook ima pravo brisati stranice koje šire mržnju ili netrpeljivost, no teško je odrediti ispravan pristup kad su u pitanju one posvećene meditaciji, organskoj hrani ili divljini.

„Mislim da ciljaju sve nezavisne medijske stranice”, kaže Passi, navodeći kako CNN i NBC sada rade za Facebook. “[Oni] imaju zadatak revitalizirati novinarstvo na toj platformi kroz objavljivanje dezinformacija.”

„Facebook je poludio s dodavanjem pravila koja ograničavaju slobodu govora i slobodu tiska,“ kaže Passi, dodajući kako će takva cenzura, pored nedavnih Facebookovih skandala, uvelike utjecati na popularnost i upotrebu te mreže. “Na kraju će javnost reći ‘Dosta je bilo!’ i početi migrirati negdje drugdje. Postoje mnoge alternative. “

Što onda da rade mali, nezavisni mediji? Možda ponajbolje da se klone te društvene mreže. Srećom, postoje brojne druge društvene platforme gdje su ideje o slobodi stvaranja i širenja legitimnih stavova bolje prihvaćene. To su, primjerice, Minds, OnStellar, Gab (kao alternativa Twitteru) i Steemit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s