Otkriveno novo područje mozga

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Izrađujući novi neuroanatomski atlas, australski su znanstvenici otkrili do sada nepoznato područje mozga koje bi moglo biti svojstveno samo ljudima.

Otkriveno područje je dobilo naziv endorestiform nucleus jer se nalazi unutar donjeg inferiornog cerebelarnog pedunkula, smješteno u podnožju mozga, pored područja na kojem počinje kičmena moždina. Inferiorni cerebelarni pedunkul je područje koje integrira senzorske i motoričke podatke kako bi se poboljšali naše držanje, ravnoteža i fina motorika.

“Donji cerebelarni pedunkul je poput rijeke koja nosi informacije iz kičmene moždine i moždanog debla u mali mozak”, objašnjava George Paxinos, voditelj projekta. “Endorestiform nucleus je skupina neurona koja se može usporediti s otokom u ovoj rijeci”.

Profesor Paxinos je ovo područje identificirao još prije 30 godina, no tadašnje mu prilike nisu omogućavale jasno definiranje. U ovom je projektu korištena nova tehnologija osmišljena za proizvodnju jasnijih slika moždanog tkiva koja omogućuje praćenje tvari kao što su neurotransmiteri u mozgu te time omogućujući stvaranje mape moždanog tkiva.

Smještaj endorestiform nucleusa znanstvenike navodi na zaključak da ovo područje, uključeno u fine motoričke vještine, a s obzirom da nije otkriveno kod niti jednog drugog primata, predstavlja jedinstvenu značajku ljudskog živčanog sustava.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s