Toksičnost šampona za kosu

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Znate li da je većina šampona za kosu kemijska mješavina mnogih toksičnih sastojaka koji su štetni za čovjeka i njegov okoliš? Kad na svoje tjeme stavimo šampon ili regenerator za kosu te dodamo vodu mi pokrećemo kemijsku reakciju dok 20 krvnih žila, 650 znojnih žlijezda i 1000 živčanih završetaka upijaju toksine koji pritom nastaju.

Ironija je pritom još veća kad shvatimo da kroz kožu možemo upiti više toksičnih tvari nego ako ih pojedemo. Prema dokazima izloženima na 1978. Kongresnoj raspravi, apsorpcija karcinogena nitrozodetanolamina (NDELA), koji se obično nalazi u šamponima za kosu, za više je od 100 puta veća kada mu je osoba izložena kroz kožu nego kroz usta.

Kada konzumiramo toksine u hrani (kao što su pesticidi u voću i povrću), enzimi u slini i želucu ih često lome i ispiru iz tijela. Hrana također prolazi kroz jetru i bubrege, pa se toksini koji tuda prolaze pomoću enzima detoksiciraju u različitim stupnjevima prije no što dođu do ostatka tijela. Međutim, kad se toksini apsorbiraju kroz kožu, oni zaobilaze jetru i ulaze u krvotok i tkiva – bez ikakve obrane.

Čak i “organski” šamponi mogu biti otrovni

Kozmetički proizvodi i njihovi sastojci ne moraju proći nikakvu vrstu postupka odobravanja prije dolaska na police trgovina, a pojmovi “prirodni” i “organski” nemaju jasne definicije. Drugim riječima, kad se govori o označavanju kozmetike, to je proizvoljno za sve. Neki proizvodi mogu, zajedno s nekoliko kemijskih, uključivati ​​nekoliko organskih sastojaka – i još uvijek na naljepnici tvrditi da su prirodni ili organski. Dapače, u izvješću objavljenom 2008., Udruga organskih potrošača pronašla je najmanje jednu toksičnu kemikaliju koja se povezuje s karcinomom u više od 40 % proizvoda koji se označavaju “prirodnim”.

Koje sastojke izbjegavati?

Sulfati – Natrijev lauril i lauret sulfati su sredstva za pjenjenje i mogu biti kontaminirana s 1,4 dioksanom, vjerojatnim kancerogenom.

Određeni konzervansi – Konzervansi, uključujući parabene, povezani su s karcinomom dojke i poremećajem hormona. Parabeni su otkriveni u malim koncentracijama u tumorima dojke i imaju sposobnost imitiranja estrogena.

Umjetni mirisi – Pojam „miris“ označava tisuće kemikalija koje uključuju ftalate, kao i alergene.

Naftni proizvodi – Sastojci koji potječu iz neobnovljivih izvora nisu ekološki prihvatljivi.

Neki od čestih šampona za kosu na našim policama sadrže takve sastojke:

PROIZVOD OPASNI SASTOJCI
Panteen (Pantene Clarifying Shampoo 400ml) Miris, metilizotiazolinon
Head and Shoulders (Damage Rescue Anti-Dandruff Shampoo) Miris, metilizotiazolinon
Palmolive (Natural Intesive Moisture Shampoo 350ml) Miris, metilizotiazolinon
Treseme (Volume & Fullness Shampoo 900ml) Miris, metilizotiazolinon, DMDM hidantoin
Dove (Damage Solutions Intensive Repair Shampoo 320ml) Miris, metilizotiazolinon, DMDM hidantoin
Garnier (Fructis grow Anti-Dandruff Shampoo 250ml) Miris
Sunsilk (Colour Shampoo 200ml) Miris, metilizotiazolinon, DMDM hidantoin
Schwarzkopf (Essence Ultime Blonde & Bright Lightening Shampoo 250ml) Miris, benzil salikat
Herbal Essence (Classics Replenishing Shampoo 490ml) Miris
Nutrogena (T.Gel Shampoo 200ml) propilparaben
VO5 (Give Me Volume Shampoo 400ml) Miris, metilizotiazolinon, DMDM hidantoin, metilizotiazolinon

Istraživanje nad spomenutim robnim markama provela je Radna grupa za okoliš, no čitanje sastojaka na ambalaži bilo kojeg proizvoda otkrit će je li riječ o šamponu ili regeneratoru za kosu koji mogu biti uzročnikom ozbiljnih zdravstvenih problema. Sastojci u brojnim takvim proizvodima mogu uzrokovati simptome nalik astmi, sinusitisa i alergija dok istovremeno uništavaju imunološki sustav uzrokujući česte virusne, bakterijske ili gljivične infekcije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s