Pametni zvučnici nas prisluškuju

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Vjerojatno ste upoznati s prednostima tzv. pametnih zvučnika i možda znate da je na Amazonu tijekom blagdana 2017. najprodavaniji uređaj bio Echo Dot, pametni zvučnik za dom s virtualnim asistentom Alexa. No, 2018. je popularnost tih uređaja ponešto opala, uglavnom zbog mogućnosti takvih zvučnika da prisluškuju što se oko njih događa te da sve to i memoriraju.

Procjenjuje se da svaki deseti stanovnik Velike Britanije posjeduje jedan pametni zvučnik, no ankete su pokazale da 48% korisnika vjeruje da im takva tehnologija narušava privatnost dok je 22% osoba priznalo da napuštaju prostoriju kad ne žele da ih uređaj prisluškuje. Iz istog razloga, izbjegavaju koristiti Amazonov Echo smart ili Googleov Argos, virtualne asistente pametnih zvučnika, dizajnirane kao pomoć pri glasovnoj kupnji proizvoda na internetu iako njihovi tvorci svoje korisnike uvjeravaju da takvi uređaji ne prisluškuju uvijek nego samo nakon određene naredbe. Primjerice, Echo će se pokrenuti na izgovaranje riječi „Hej, Alexa“ i tek nakon toga početi snimati i spremati zabilježeno. Uz to, ima ugrađeno plavo svjetlo koje je upaljeno kad Alexa „sluša“.

Ipak, unatoč tome što proizvođači tvrde, očito je da među korisnicima još uvijek vlada veliko nepovjerenje, osobito ako se uzme u obzir da neki audio zapisi koji se inače pohranjuju na oblaku, ponekad budu poslani nasumičnim kontaktima. U takvim slučajevima proizvođači kažu da je vjerojatno prije toga bila izgovorena ključna riječ.

Echo

Kako se zaštititi

Na tržištu se nalaze brojni proizvodi, no ovo su smjernice za upravljanje podacima na tri najčešće korištena zvučnika:

  1. Amazon Echo

Kao što je spomenuto, Echo će se aktivirati na frazu „Hej Alexa“ nakon čega pokreće snimanje i isječke pohranjuje na oblaku. Ovu njegovu značajku nije moguće isključiti jer je to osnova funkcioniranja pametnih zvučnika. Ukoliko ga želite isključiti, lagano udarite dugme mikrofona na uređaju i on će prestati slušati do naredne aktivacije frazom.

Ako želite izbrisati zabilježeno, to učinite pomoću Alexa aplikacije ili Amazonove web stranice.

  1. Google Home

Ovi se pametni zvučnici pokreću frazom „OK Google“ i rade na sličan način kao i Echo. Ako ih želite isključiti, potrebno se prijaviti na Googleov račun te otvoriti Activity controls webpage (Stranica za kontrolu aktivnosti) i isključiti prekidač kod Voice & Audio Activity (Aktivnost glasa i tona).

Brisanje se također provodi pomoću aplikacije ili Googleove web stranice.

  1. Apple HomePod

Apple tvrdi da korisnici ovog uređaja ne moraju uopće brinuti o svojoj privatnosti. Kažu da Apple nakon glasovne naredbe „Hej Siri“  i svega zabilježenog pokreće analizu i briše zapis. To također znači da nije moguće pretražiti prethodne zapise jer oni ne postoje.

Proizvođači se nadaju da će korisnici prevladati sumnjičavost te da će se naviknuti na korištenje ovih uređaja bez bojazni, kao što je to bio slučaj s Internet bankarstvom dok na nama ostaje da zaštitimo svoju privatnost barem u onoj mjeri u kojoj nam je to omogućeno.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s