Globalni porast poroda carskim rezom

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Broj beba rođenih carskim rezom je posljednjih godina u porastu dok zdravstveni stručnjaci kažu da je riječ o trendu koji poziva na oprez. Da, riječ je o zahvatu koji spašava brojne dječje živote i sprječava povrede tijekom poroda, no nekoliko studija je pokazalo da se carski rez u razvijenim zemljama često provodi i kad to nije potrebno.

„Prilično se zabrinemo kada stopa izvođenja carskih rezova prijeđe 30%, kao što je to slučaj u SAD-u,“ kaže dr. Flavia Bustreo, pomoćnica generalnog direktora za zdravlje obitelji, žena i djece Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). „Zahvat je rutinski, no ipak je riječ o velikoj operaciji koja dugoročno utječe na zdravlje majke.“

Istraživanje globalnih trendova rođenja otkrilo je da se broj carskih rezova gotovo udvostručio od početka stoljeća, točnije: 12% u 2000. u odnosu na 21% u 2015. godini. Ovaj zahvat se inače primjenjuje kad tijekom vaginalnog poroda nastanu određene komplikacije poput krvarenja, fetalnog stresa ili abnormalno postavljenog fetusa. No, kao kod svake kirurške intervencije, i kod ovog zahvata javljaju se određeni rizici.

Primjerice, oporavak je mnogo složeniji i dugoročniji u odnosu na oporavak od vaginalnog poroda dok se šanse za smrtnim ishodom u slučaju carskog reza povećavaju za najmanje 60%, u nekim slučajevima i do 700%. Uz to, sa svakim se zahvatom žena izlaže većem riziku od krvarenja, ektopične trudnoće i mrtvorođenosti.

SZO procjenjuje da 10-15% svih poroda zahtijeva izvođenje carskog reza te tvrde da veći postotak ne smanjuje stopu smrtnosti majki i novorođenčadi. No, u 60% država brojka uvelike premašuje ove preporuke. Stope provođenja carskog reza se u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi, Latinskoj Americi i na Karibima tijekom posljednjih 15 godina povećavaju za 2% godišnje dok u nekim dijelovima svijeta premašuju broj vaginalnih poroda (kao primjerice u Kini i Brazilu).

Nakon što su rezultati istraživanja pušteni u javnost, zdravstvena se zajednica složila da je riječ o velikom broju zahvata, no učinkovitih intervencija za smanjenje broja takvih poroda nije bilo jer je ipak riječ o delikatnom problemu. SZO je u tu svrhu izdala svojevrstan vodič s naputcima za smanjenjem nepotrebnih zahvata koji nisu naišli na veliko odobrenje jer se rodilji ne može narediti na koji će način donijeti dijete na svijet dok uz to i neki liječnici imaju financijske poticaje koji osiguravaju malu vjerojatnost tužbe u slučaju provođenja nepotrebnog zahvata.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s