Farmaceuti kupuju naše DNK podatke

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Većina nas u nekom trenutku života poželi saznati više o svojem porijeklu i precima, a u današnje doba, kad genetsko testiranje postaje sve popularnije u svrhu liječenja ili sprječavanja bolesti, otkrivanje porijekla DNK postaje sve popularnije. Potaknuti tom povećanom potražnjom, na tržištu su se pojavili servisi koji nas ohrabruju da im damo uzorak svoje DNK kako bismo (uz plaćanje) otkrili gdje se na svijetu krije naša rodbina, a najpopularniji od njih je 23andMe.com.

Koliko je poznato, 23andMe.com za sada posjeduje podatke 5 milijuna osoba zbog čega je to postala poveća baza prikupljenog genetskog materijala na svijetu. Ovaj je projekt u tome uspješan iz jednostavnog razloga: ako netko želi otkriti svoje porijeklo, tvrtka od osobe zatraži uzorak DNK koji se uspoređuje s podacima koje već posjeduje. U ovom slučaju: što više podataka, opširniji su i rezultati, a DNK koji pošaljemo radi usporedbe postaje dio iste baze podataka. Svatko vjeruje da njegovi podaci neće biti prosljeđivani dalje, no mnogo smo se puta uvjerili da se to rijetko događa i da su naši osobni podaci očito vrijedna imovina, pa tako i u ovom slučaju.

Farmaceutski gigant, tvrtka Glaxo Smith Kline, nedavno je uložila 300 milijuna američkih dolara u 23andMe.com i tako postala djelomičnim vlasnikom ove rodoslovne tvrtke s kojom je sklopljen ugovor o četverogodišnjoj suradnji. Genetske nacrte koje 23andMe posjeduje sada može koristiti Glaxo Smith Kline da brže odobri najnovije lijekove, brže uđe na tržište i brže tretira zdravstvene probleme. Prema njihovoj izjavi, udruživanje će „uvelike ubrzati razvoj novih tretmana i lijekova“ zahvaljujući sada izravnom pristupu beskrajnoj opskrbi uzoraka DNK.

U izvješćima se navodi da se 80% od 5 milijuna korisnika servisa 23andMe odlučilo podijeliti svoje genetske podatke, zajedno s podacima o njihovom načinu života i zdravstvenom statusu.

“Kao i uvijek, ako naši klijenti ne žele sudjelovati u istraživanju, mogu se odlučiti za odustajanje u bilo kojem trenutku”, izjavila je izvršna direktorica tvrtke 23andMe, Anne Wojcicki.

Nakon udruživanja, tvrtka je svojim korisnicima javila „radosnu vijest“ o tome da će njihovi genetski podaci biti korišteni u istraživanjima te da su plaćanjem za otkrivanje podataka o svojim precima stekli privilegiju sudjelovanja „u procesu otkrivanja novih lijekova“. 23andMe je i sama vršila određena testiranja i radila na razvoju lijekova koje će također predstaviti svojem novom partneru.

Možda su se korisnici sada našli u jednoj bizarnoj situaciji, kako napominje i Peter Pitts, predsjednik Centra za medicinu u javnom interesu, neprofitne organizacije čiji je cilj promicanje zdravstvene skrbi usmjerene na pacijenta jer bi vjerojatno njima trebala biti plaćena naknada za sudjelovanje, a ne obratno.

U svakom slučaju, ako razmišljate u skorije vrijeme putem DNK analize provjeriti svoje porijeklo, razmislite o tome želite li da vaše genetske podatke posjeduje farmaceutska tvrtka ili netko treći, bilo tko, jer genetika je polje koje se trenutačno najviše istražuje i budućnost nam zasigurno nosi velika otkrića vezana uz DNK koja očito ima i veliku financijsku vrijednost.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s