Ekstrakt kratoma – “čudotvorni lijek”

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Mitragyna speciosa (poznat kao kratom) tropsko je zimzeleno stablo iz obitelji kave porijeklom iz jugoistočne Azije. Njegovo se lišće još od devetnaestog stoljeća na Tajlandu, u Indoneziji, Maleziji, Mianmaru i Papui Novoj Gvineji koristi u tradicionalnim lijekovima dok je na zapadu stekao popularnost tek posljednjih nekoliko godina gdje se uglavnom prodaje i koristi kao biljni dodatak ishrani.

Kratom se primjenjuje za ublažavanje boli, tretiranje tjeskobe i depresije kao i simptoma odvikavanja od teških droga, no poznato je da i on sam posjeduje opoidna svojstva te da djeluje kao stimulans. Njegov je ekstrakt nedavno proglašen „čudotvornim lijekom“ jer oživljava tijelo što ga čini sve popularnijim biljnim dodatkom, no Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala je upozorenje kojim poziva na oprez pri korištenju jer kratom djeluje na sličan način kao opijum. S obzirom da se tek kratko vrijeme nalazi dostupan na zapadnom tržištu, njegovi puni učinci i značajke te posljedice korištenja su malo istraženi.

Kako kratom pomaže?

Ova je biljka u Aziji poznata kao sredstvo za smanjenje boli, a u tome je učinkovita jer njezino lišće posjeduje analgetska svojstva. Također, kratom jača imunitet zbog velike zastupljenosti antioksidanata i alkaloida dok istovremeno poboljšava i ubrzava metabolizam, na sličan način kako to čini kofein. Naravno, ovaj učinak djeluje na poboljšanje cirkulacije krvi čime se ujedno poboljšava i libido.

Nedavno je otkriveno da kratom može biti koristan dijabetičarima jer regulira razinu inzulina i glukoze u tijelu. Ovime ne samo da pomaže oboljelima nego djeluje i kao preventiva. No, svoju sve veću popularnost ponajviše duguje svojoj sposobnosti podizanja razine energije i dobrog raspoloženja te utjecaju na poboljšanje koncentracije.

Koje su nuspojave korištenja kratoma?

Kao što je spomenuto, vršeno je malo ispitivanja ovog biljnog dodatka, ali poznato je da ima nuspojava koje ovise o dozama koje se koriste. Primjerice, već kod relativno niskih doza (1-5 g sirovog lišća), kod kojih se javljaju uglavnom stimulativni učinci, nuspojave uključuju skupljanje zjenica i crvenilo oka dok štetni učinci povezani sa stimulacijom uključuju anksioznost i uznemirenost, a počinju se pojavljivati ​​učinci povezani s korištenjem bilo kojeg opioida kao što su svrbež, mučnina, gubitak apetita i pojačano mokrenje.

Kod umjerenih doza i više (5 do 15 g sirovih listova), kod kojih se općenito javljaju opioidni učinci, dodatne nuspojave uključuju tahikardiju (povećani stimulativni učinak) kao i uobičajene nuspojave opioida kao što su zatvor, vrtoglavica, hipotenzija, suhoća usta i znojenje.

Ozbiljna toksičnost je relativno rijetka i općenito se pojavljuje kod uzimanja visokih doza ili kada se kratom koristi zajedno s drugim tvarima. Česta uporaba visokih doza kratoma može uzrokovati drhtanje, anoreksiju, gubitak težine, napade i psihozu. Ako česti korisnici pokušaju prestati uzimati kratom, mogu doživjeti simptome odvikavanja, uključujući razdražljivost, osjećaje uznemirenosti, mučninu, hipertenziju, nesanicu, curenje iz nosa, bolove u mišićima i zglobovima te proljev.

Kad se koristi umjereno i u niskim dozama, kratom može biti velika blagodat i pomoć, no često se, kao i mnoge slične supstance, počne zloupotrebljavati zbog čega sve više dolazi na loš glas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s