Svjetlosnom terapijom protiv HPV-a

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Skupina meksičkih istraživača na čelu s dr. Evom Ramón Gallegos otkrila je uspješan način eliminacije humanog papiloma virusa ili HPV-a, spolno prenosivog virusa odgovornog za 95% slučajeva raka vrata maternice. Za razliku od većine poznatih tretmana za kancerogene infekcije, ovdje je korištena fotodinamička terapija kojom se za uništavanje tkiva koriste frekvencije kisika i svjetlosti.

U ovoj je studiji, provedenoj u Mexico Cityju, HPV eliminiran kod 100% bolesnica s virusom, a kod kojih nije došlo do premaligne lezije – stanja povezanog s pojavom raka. Kod pacijentica s HPV-om i premalignim lezijama virus je eliminiran u 64,3% ispitanica dok su prekancerozne lezije uklonjene kod 57,2% osoba koje su imale samo lezije, ali ne i HPV. Pacijentice su liječene primjenom neinvazivne fotodinamičke terapije (PDT), tretmana koji uključuje uporabu lijeka (fotosenzibilizatornog ili fotosenzibilizirajućeg agensa), te određenu vrstu svjetlosti.

Kada je agens izložen određenim svjetlosnim frekvencijama, on proizvodi vrstu kisika koji uništava stanice raka u njegovoj neposrednoj blizini. Tretman uključuje ubrizgavanje sredstva u krvotok gdje ga apsorbiraju stanice u cijelom tijelu, dok u stanicama raka ostaje duže nego u zdravima. Kancerogene se stanice tada izlažu svjetlosti čime se proizvodi vrsta kisika koji ih kasnije uništava. Ono što ovu terapiju čini posebnom jest to što za razliku od kemoterapije i ostalih invazivnih tretmana protiv raka ne utječe negativno na zdrave stanice.

Prema Nacionalnom institutu za rak, ovaj tip fotodinamičkog tretmana djelotvoran je samo kod liječenja kancerogenih tumora koji se nalaze neposredno ispod kože ili sluznice unutarnjih organa jer svjetlost može prodrijeti samo do trećine dubine od jednog inča. Međutim, postoji još jedan tretman, poznat kao ekstrakorporalna fotoferoza, kojeg provodi stroj za prikupljanje krvnih stanica koje izlaže fotodinamičkom tretmanu izvan tijela nakon čega se one vraćaju u organizam.

U studiji je sudjelovalo 29 pacijentica što bi se moglo smatrati malenom brojkom za neki relevantan zaključak, no dr. Gallegos već više od 20 godina proučava učinke fotodinamičke terapije u liječenju različitih vrsta tumora kao što su rak dojke i melanom. U tom je razdoblju u Oaxaci i Veracruzu ovom tehnikom uspješno liječila 420 osoba. Njezin je cilj u liječenje raznih karcinoma uključiti tretmane koji neće štetiti zdravim stanicama, a poznata je činjenica da alternativni načini liječenja raka uključuju prirodne procese kao što su svjetlost, kisik i frekvenciju zvuka.

Više o terapiji svjetlošću pročitajte u tekstu Helioterapija: tretman pomoću svjetlosti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s