Može li zvuk postati oružje?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Javnosti poznati slučajevi napada zvukom na američke diplomate na Kubi te prošle godine u Kini potaknuli su zabrinutost o korištenju zvuka kao oružja, osobito ako se uzme u obzir i činjenica da policije i vojske diljem svijeta sve učestalije koriste uređaje s iritantnim frekvencijama kod rastjerivanja prosvjednika, obračuna s kriminalnim skupinama ili lova na pirate.

Kroz povijest se zvuk često koristio za zastrašivanje neprijatelja te podizanje morala s druge strane. Još su u II. svjetskom ratu sovjetske snage tijekom opsade Staljingrada njemačke vojnike noću održavale budnima tako što su koristili ogromne zvučnike iz kojih su treštali taktovi argentinskog tanga. U Vijetnamu su se američke snage koristile istom taktikom, kao i desetljećima kasnije kad su tijekom invazije na Panamu glasnim puštanjem heavy metala iz veleposlanstva istjerali Manuela Noriegu.

Stvarno zvučno oružje je prvi puta korišteno u Iraku 2004. kad je američka vojska počela koristiti tzv. LARD ili Long-Range Acoustic Device (Akustički uređaj za velike udaljenosti) koji se koristi i danas za kontroliranje (civilne) mase.  LRAD uređaji imaju nekoliko postavki i mogu se koristiti s velike udaljenosti te stvaraju impulse jačine do 149 decibela, a za sada ih primjenjuju samo vojne i policijske snage.

Poznato je da izrazito snažni zvučni valovi kod osobe mogu poremetiti ili uništiti bubnjiće te uzrokovati jake bolove ili dezorijentaciju dok manje snažni zvučni valovi mogu uzrokovati mučninu ili nelagodu. Ovakvi uređaji, poput LRAD-a, rade tako da emitiraju ultra-visoke frekvencije (oko 19–20 kHz) koje su tinejdžerima ili osobama mlađima od 20 godina neugodne jer uzrokuju spomenute simptome. No, čini se da gubitak sluha uzrokovan starenjem sprječava ultra-visoki zvuk da uzrokuje neugodnost osobama u kasnim dvadesetim godinama te onima starijima.

Kad je riječ o mogućim napadima zvukom na američke diplomate, zabilježeno je da su se oni dogodili na Kubi 2016. i 2017., što je dovelo do zdravstvenih problema kod pogođenih osoba u vidu gubitka sluha, glavobolja, vrtoglavica te dezorijentacije. Ukupno se 24 američkih i devet kanadskih državljana žalilo na ove tegobe. Kubanski istražitelji su, kako se izvješćuje, odbacili tvrdnje da je upotrijebljeno zvučno oružje, opisujući ga kao “znanstvenu fantastiku”.

Potaknuti ovim slučajem te nakon što su saznali za mogući “zvučni napad” na američkog državljanina koji radi u Kini, SAD su na proljeće prošle godine izdale upozorenje svojim zaposlenicima u toj zemlji. Naime, jedan od diplomata se žalio na simptome od kraja 2017. do travnja 2018., nakon čega se vratio u SAD gdje ga je pregledao liječnik koji je rekao da je zaposlenik imao blagu traumatsku ozljedu mozga (MTBI). Početkom lipnja 2018. nekoliko djelatnika je evakuirano iz konzulata SAD-a u Kini i poslano natrag u Pennsylvaniju radi testiranja i dijagnoze nakon što su iskazali slične tegobe. Službenih rezultata istrage još uvijek nema.

Istraživanja učinaka zvuka na ljudsko tijelo i zdravlje nisu provođena zbog čega postoji vrlo malo podataka o toj temi, no istraživanja provedena nad miševima su pokazala da izloženost ultrazvuku visokog intenziteta na frekvencijama od 700 kHz do 3,6 MHz može uzrokovati oštećenja pluća i crijeva. Ekstra-auralni (nepovezani sa sluhom) biološki učinci na različite unutarnje organe i središnji živčani sustav uključivali su auditorne pomake, promjenu vibrotaktilne osjetljivosti, mišićnu kontrakciju, promjenu kardiovaskularne funkcije, razne učinke na središnji živčani sustav, vestibularne (unutarnje uho) učinke kao i one koji su djelovali na stjenku prsnog koša / plućnog tkiva. Istraživači su otkrili da izloženost niskofrekventnim sonarima može rezultirati značajnim kavitacijama i hipotermijom. Ispitivanja provedena na miševima pokazuju prag nakon kojeg dolazi do oštećenja pluća i jetre, a to je oko 184 dB.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s