Nakon 5G mreže ubrzo stiže 6G

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Dok u svijetu traje nadmetanje za što bržom implementacijom 5G mreže, Kina na to odmahuje rukom jer je ta zemlja, zajedno s Velikom Britanijom, još 2015. počela raditi na temeljima 6G mreže. Kinesko Ministarstvo industrije i informatike najavljuje korištenje umjetne inteligencije (UI) i kvantne mehanike te brzinu razmjene podataka koja se mjeri u terabitima, a sve to već 2030. godine.

Kineski je ministar u svojoj najavi rekao da će 6G biti „G svih G-ova“ jer se očekuje da će bežičnu komunikaciju podržavati nekoliko različitih tehnologija te da će budući razvoj “biti više iterativan nego generacijski.”

Dakle, što nudi 6G, a 5G mreža to nema? Prema izjavi, to su brojne aplikacije koje zvuče kao da stižu iz priča znanstvene fantastike: kućni bankomati, komunikacija more-svemir za svjetsku obranu, pa čak i komunikacija umom (da, telepatija). 6G nudi potpunu bežičnu povezanost koja bi uz to jeftino nudila brzinu i do 11 Gbps te mogućnost korištenja satelitskih komunikacijskih mreža pomoću posebno dizajniranih nanoantena. Za usporedbu, današnja 4G tehnologija omogućuje nam brzinu preuzimanja od 5 do 12 Mbps i brzinu prijenosa od 2 do 5 Mbps.

U narednim generacijama, nakon 5G, mrežni operateri bit će povezani na jednu jedinu jezgru: nanojezgru što će u kombinaciji s umjetnom inteligencijom svakako transformirati mobilnu i bežičnu uslugu koju danas poznajemo. Za 7G se predviđaju brojne mogućnosti kao što je primjerice roaming u svemiru, što je značajka koja budućim generacijama koje planiraju slijediti današnje pionire u nastanjivanju svemira mogla dobro doći.

Ovo se planira omogućiti putem korištenja globalnog navigacijskog satelitskog sustava, telekomunikacijskog satelitskog sustava, satelitskog sustava koji prati snimke Zemlje i 6G mobilnog sustava. Telekomunikacijski satelit koristio bi se za glasovne i multimedijske komunikacije, navigacijski za sustave globalnog pozicioniranja (GPS) dok bi Zemljani sateliti pružali informacije o trenutačnom vremenskom stanju. 7G ne bi trebala imati apsolutno nikakav problem s pokrivenošću kapaciteta podataka ili propusnim opsegom (bez obzira na broj zadataka).

Sve ove promjene najavljuju se za skoru budućnost. Analitičari konzervativno procjenjuju sljedeće vremenske okvire: 2020. za 5G, 2030. za 6G i 2040. za 7G. No, ako uzmemo u obzir „zakon o ubrzavanju povratka” poznatog futurologa Raya Kutzweila, pri čemu se ljudski napredak kreće brže i brže kako vrijeme prolazi, moguće je da će se 6G i 7G pojaviti prije nego što mislimo, unatoč uzaludnim otporima nekih gradova, pa i država.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s