Vođenjem ljubavi protiv bolesti

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Vođenje ljubavi, osim što pruža užitak, partnerima omogućuje veću intimnost i dublje zbližavanje. No, ono može služiti i kao preventiva, ali i dodatni lijek pri liječenju nekih bolesti. Uz to, često vođenje ljubavi može biti od koristi ne samo za fizičko nego i mentalno zdravlje.

Prema najnovijim istraživanjima, redoviti seksualni odnosi (jednom do dva puta tjedno) mogu pružiti nevjerojatan poticaj zdravlju i općoj dobrobiti. Vođenje ljubavi će ojačati imunološki sustav čemu u prilog svjedoči činjenica da su seksualno aktivne osobe rjeđe na bolovanjima. Uz to, ipak je riječ o svojevrsnoj fizičkoj aktivnosti zbog čega se poboljšava cirkulacija i održava tjelesna težina.

Vođenje ljubavi odlična je prevencija srčanih bolesti: snižava krvni tlak i povećava broj otkucaja srca, a pomaže i pri održavanju razina estrogena i testosterona. Dr. Joseph J. Pinzone, direktor i medicinski upravitelj AMAI Wellnessa dodaje:

„Kad je jedna od razina tih hormona niska, dolazi do raznih problema poput osteoporoze, pa čak i srčanih bolesti.“

Prema istraživanjima, muškarci koji su imali seksualne odnose barem dva puta tjedno, imali su smanjenu stopu vjerojatnosti da će umrijeti od srčanih bolesti u odnosu na one koji su ih prakticirali rijetko. Studije pokazuju da vođenje ljubavi može smanjiti rizik od moždanog udara i koronarne bolesti srca kod muškaraca. Prema jednoj studiji, muškarci koji su imali spolni odnos jednom mjesečno ili manje, imali su 45% veću vjerojatnost da dobiju neku kardiovaskularnu bolest nego njihovi aktivniji kolege. Pokazalo se da su muškarci s općenito boljim zdravljem imali veći libido i, stoga, više spolnih odnosa, što je poboljšalo njihov kardiovaskularni sustav.

Prema dr. Zari Ambardar, profesorici kognitivne psihologije na Sveučilištu u Pittsburghu: “Dodirivanje i grljenje mogu osloboditi prirodni hormon vašeg tijela zaslužan za osjećaj dobrog stanja. Seks i intimnost također mogu povećati i vaše samopoštovanje te osjećaj sreće.“

Vođenje ljubavi štiti i od karcinoma, točnije, raka dojke i prostate. Stimuliranjem dojki kod žene se stvara više oksitocina koji služi kao izvrsna zaštita protiv karcinoma dojke dok su druga istraživanja pokazala da muškarci koji često ejakuliraju (najmanje 21 puta mjesečno) imaju manje šanse da dobiju rak prostate, na temelju studije objavljene u časopisu Journal of American Medical Association.

No, vođenje ljubavi ne služi samo kao preventiva: ono može pomoći pri liječenju nekih zdravstvenih stanja i tegoba poput prehlade i gripe. Istraživači su otkrili da su studenti koji su imali seksualne odnose jednom ili dva puta tjedno imali višu razinu imunoglobulina A (IgA), što je prva linija obrane tijela protiv prehlade i gripe. Istraživanje je također otkrilo da su osobe koje su imale jedan ili dva seksualna kontakta tjedno imale za 30% povećane razine IgA u tijelu.

Također, otkriveno je da jedna od metoda za brži prolazak bubrežnih kamenaca (koji se sastoje od tvrdog, kristalnog mineralnog materijala nastalog unutar bubrega ili mokraćnog sustava) uključuje – doživljavanje orgazma. Prema studiji objavljenoj u časopisu Urology koju su proveli istraživači iz Klinike za obuku i istraživanje u Ankari, u Turskoj, utvrđeno je da se spolnim odnosom najmanje tri do četiri puta tjedno može pripomoći u „spontanom prolasku bubrežnih kamenaca“.

I, na kraju, nema više isprika: seksualna aktivnost pomaže u smanjenju glavobolje, pa i migrene. Prema studiji objavljenoj u časopisu Cephalagia, seksualna aktivnost tijekom glavobolje zapravo može pomoći u ublažavanju boli. Dakle, sljedeći put kad vas boli glava, posegnite za partnerom, ne lijekom.

Leave a comment