Ostvarivanje sna – izgradnja vlastitog otoka

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Često pomislimo da nam je pobjeći negdje, daleko od svih, na svoj vlastiti mali otok gdje ćemo imati sve što nam je neophodno za život, a zatim u tom nas sanjarenju probudi java – nedostatak financija. No, što ako postoji način?

Britanac Richart “Reishee” Sowa je čovjek koji je ostvario i izgradio svoj san, on je sam napravio svoj otok, koji pluta na iskorištenim plastičnim bocama i ima sve što je neophodno za život. Richart je još 1998. započeo gradnju svog drugog otoka (prvi je uništio uragan), nazvanog Spiralni otok, koji je također stradao u uraganu Emily 2005., a krajem 2007., sagradio je novi otok, nazvavši ga Joyxee otok.

Spiralni otok je bio smješten u laguni u blizini Puerto Aventurasa, na karipskoj obali, a izgradio ga je tako što je mreže s praznim odbačenim plastičnim bocama pričvrstio uz strukturu od šperploče i bambusa, na što je nanio pijesak i zasadio brojne biljke, uključujući i stabla mangrova. Za podlogu je iskoristio oko 250 tisuća boca, a kuća na otoku je bila na dvije etaže. Mangrova stabla su pomagala održavati temperaturu na otoku, a korijenje nekih stabala, koja su narasla i do sedam metara, se dodatno ispreplelo ispod podloge što je pomoglo u čvrstoći i sigurnosti otoka. Kada je naišao uragan Emily, otok je u jednom komadu dospio na obalu upravo zbog te isprepletenosti, a samo mali dio mreža s bocama se odvojio.

Začetak gradnje Joyxee otoka
Začetak gradnje Joyxee otoka

Od 2007., Richart gradi i usavršava svoj Joyxee otok, koji se danas prostire na oko 740 kvadratnih metara, a smješten je na tridesetak metara od obale, u laguni otoka Isla Mujeres u blizini Cancuna, Meksiko. Podloga ovog otoka je također od plastičnih boca, njih oko 150 tisuća, no s drvenim paletama, a sve je prekriveno pijeskom. Kuća ima tri etaže, solarno generiranu struju i Internet, što dolazi putem kabla kojime je otok povezan s obalom, tekuću vodu, tuševe koji koriste kišnicu, kuhinju i kupaonicu, ekološki toalet, dvije spavaće sobe i jacuzzi. Kuća je okružena palmama, mangovim stablima, voćkama i jestivim biljem što raste iz pijeska i zemlje na otoku. Dok je gradio svoj otok, zamišljao je kako će život na njemu moći dijeliti i sa srodnom dušom koja je spremna napustiti svoj dosadašnji život i podijeliti čari života na ovom otoku. I ta mu se želja ostvarila, danas sretno živi s Jodi Bowlin, koja mu pomaže usavršiti njegov otok.

Richart Sowa ispred svog otoka
Richart Sowa ispred svog otoka

Budući da je vegetarijanac, njegov je plan da postane samodostatan i da uzgaja što više biljaka na svom otoku, a za sada ono što mu nedostaje kupuje na obali. Napravio je i čamac – splav od plastičnih boca koji može prevoziti osmero ljudi. Živi od glazbe i umjetnosti te dobrovoljnih priloga od pokazivanja svog doma posjetiteljima. Richart doslovno živi svoj san.

Izvori: Wikipedia, The Mirror, Daily Mail

Leave a comment