Prirodni lijekovi protiv bubrežnih kamenaca

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Bubrezi su jedan  od najvažnijih organa u ljudskom tijelu. Oni pomažu pri detoksikaciji i čišćenju krvi kao i izbacivanju otpadnih tvari iz organizma. Nažalost, ove vitalne funkcije bubrega mogu biti otežane brojnim bolestima. Bubrežni kamenci su jedna od bubrežnih bolesti koje utječu na milijune ljudi diljem svijeta pa, iako možda nisu opasni po život poput zatajenja bubrega, oni uzrokuju bol koja ponekad može biti nepodnošljiva.

Bubrežni kamenci često nemaju samo jedan, definitivan uzrok iako nekoliko čimbenika pogoduje njihovom stvaranju. Oni se formiraju kad se u urinu počinje nalaziti sve više tvari koje stvaraju kristale (kao što su kalcij, oksalati i mokraćna kiselina) zbog čega se tekućina u urinu ne uspijeva razrijediti. Istovremeno, urinu nedostaju tvari koje sprečavaju sljepljivanje tih kristala čime se stvara idealan okoliš za stvaranje bubrežnih kamenaca.

Vrsta bubrežnih kamenaca može pomoći da se utvrdi njihov uzrok i smanji rizik od ponovne pojave. Vrste koje postoje su:

  • Kalcijevi kamenci – ovo je ujedno i najčešća vrsta koja se javlja u obliku kalcijevog oksalata. Oksalat je prirodan spoj koji se nalazi u hrani, a proizvodi ga i jetra. Stvaranje visoke koncentracije kalcija ili oksalata u urinu uzrokuju prehrana, visoke doze vitamina D, crijevne operacije ugradnje premosnica te neki metabolički poremećaji.
  • Struvitni kamenci – oni se javljaju kao odgovor na infekciju kao što je, primjerice, infekcija urinarnog trakta. Oni rastu brzo i mogu biti poprilično veliki.
  • Kamenci mokraćne kiseline – ova se vrsta kamenaca formira kod osoba koje ne unose dovoljno tekućine, koje se hrane velikom količinom proteina i onih koje imaju giht. Ovoj vrsti pridonose i pojedini genetski čimbenici.
  • Cistinski kamenci – ova se vrsta formira kod osoba s nasljednim poremećajem zbog kojeg bubrezi luče previše određenih aminokiselina.
  • Ostali kamenci – to su zaista rijetke vrste bubrežnih kamenaca koje nećemo pojedinačno navoditi
bubrezi kamenac os uma
Bubrežni kamenci mogu biti raznih oblika i veličina

Bubrežni kamenci možda neće uzrokovati nikakve simptome sve dok se ne počnu pomicati, a kada to čine osoba obično osjeća oštru bol sa strane i prema leđima, odmah ispod rebara, a koja dolazi u valovima i čiji intenzitet varira. Također se može pojaviti bol pri mokrenju dok je urin ružičaste, crvene ili smeđe boje, mutan i snažnog mirisa. Neke osobe osjećaju i mučninu te povraćaju, a ako je nastala infekcija, osoba ima i povišenu temperaturu.

Tijelo se najčešće rješava bubrežnih kamenaca prirodnim putem, a najbolje mu je možda pomoći prirodnim lijekovima kako bi se taj proces ubrzao.

Sok od limuna, maslinovog ulja i sirovog jabučnog octa

Ovo je jedan od prirodnih i najučinkovitijih lijekova koji pomažu pri prirodnom uklanjanju većine bubrežnih kamenaca. Nakon pojave prvih simptoma, izmiješajte 60 ml organskog maslinovog ulja s 60 ml organskog soka od limuna. Nakon toga odmah popijte 340 ml pročišćene vode te pričekajte oko pola sata. Nakon toga iscijedite sok od pola limuna u čašu pročišćene vode, dodajte jednu žlicu sirovog organskog octa i popijte.

Svakih narednih sat vremena pijte posljednju navedenu mješavinu sve dok se simptomi ne poboljšaju.

Medvjetka (uva ursi)

Medvjetka je prirodni narodni lijek protiv bubrežnih kamenaca. Vrlo je učinkovita u borbi protiv njihove infekcije, a ujedno smanjuje bol te čisti urinarni trakt. Pijte 500 mg tri puta na dan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korijen maslačka

Korijen maslačka se godinama koristi u svrhu liječenja i tretiranja simptoma vezanih uz bubrežne kamence. Uz to što učinkovito smanjuje bol, on čisti i urinarni trakt. Koristite ga isto kao i medvjetku: 500 mg korijena organskog maslačka dva do tri puta na dan.

Bubrežasti grah

Jedna od namirnica koju liječnici i nutricionisti često preporučuju za održavanje zdravih bubrega je grah. Grah uklonite iz mahune i kuhajte ga najmanje 6 sati u pročišćenoj vodi. Procijedite ga i pričekajte da se tekućina ohladi nakon čega ju trebate piti tijekom dana da biste smanjili bol.

Sok od nara

Poznato je da je nar jedna od namirnica koja ima mnoge zdravstvene prednosti, a među njima je i korisnost u borbi protiv bubrežnih kamenaca. Jedite cijeli ili pijte svježe iscijeđen sok od nara, oba načina će biti djelotvorna.

Magnezij

Brojne su studije pokazale da osobe kod kojih se opetovano javljaju bubrežni kamenci ne uzimaju dovoljnu količinu magnezija. Za najbolje se rezultate preporuča uzimanje barem 300 mg magnezija dnevno (u našem tekstu Najgori i najbolji oblici magnezija otkrijte koja vam je vrsta potrebna). Time se smanjuje mogućnost nastanka bubrežnih kamenaca, ali i simptomi povezani s njima.

Bez obzira na način na koji odlučite boriti se protiv bubrežnih kamenaca, svakako je potrebno unositi što više tekućine, točnije, vode, a ponajbolje one koja je pročišćena. U svrhu sprečavanja nastanka ove tegobe, svakako obratite pažnju na svoju prehranu te izbjegavajte procesuiranu hranu, alkohol, gazirane i energetske napitke jer je hrana uglavnom najveći uzrok njihove pojave.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s