Šećer ne samo da hrani rak, on ga i uzrokuje!

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Za sve one koji ne samo da žele živjeti zdravo, već i ne žele povećati šanse obolijevanja od raka stiže dobra vijest. Sve što trebate je – izbjegavati šećer.

Poznato je da se rak hrani šećerom, no nova studija otkriva i da šećer može izazvati rak. Ovo je prva studija te vrste koja identificira šećer kao glavni pokretač kancerogenih karakteristika kod prethodno zdravih stanica.

U studiji pod nazivom: “Povećani unos šećera promiče onkogenezu preko EPAC/RAP1 i O-GlcNAc putova”, znanstvenici se referiraju na ustaljeno mišljenje da se povećana glikoliza (metabolizam koji se temelji na šećeru) često gleda kao posljedica onkogenih pojava koje pokreću rast i preživljavanje malignih stanica.

Suprotno tom konvencionalnom mišljenju, nova studija pruža dokaze da povećana glikoliza sama može biti onkogena pojava. To znači da aktiviranje glikolize u stanicama, potaknute jednako nazočnošću povećane količine glukoze kao i povećanje receptora glukoze na staničnoj membrani pokreće inicijaciju raka. Osim toga, istraživanje je također pokazalo da je prisilno smanjenje glukoze u stanicama raka dojke dovelo do fenotipske reverzije. Drugim riječima, ovo novo istraživanje ukazuje da je šećer jedan od glavnih uzroka metaboličkih promjena stanica u tijelu, sukladno s pokretanjem i promicanjem raka. Kada nema šećera, stanice se vraćaju u normalu.

Treba obratiti pažnju i na žitarice, ovo je vrlo povezano sa šećerom u prehrani, jer su proizvodi od rafiniranih ugljikohidrata poput krekera, kruha, tjestenina, žitarica zapravo prikriveni oblici šećera. Na primjer, napuhana riža uzrokuje da krv postane slađa nego od bijelog šećera, budući da je na višoj poziciji na glikemijskoj ljestvici. Konzumiranje ove dvije stavke dovodi do unosa nevjerojatnih količina šećera u organizam, što opet dovodi do povećanog rizika od razvoja raka. Upravo zato je ketogena prehrana idealan odgovor, odnosno prehrana bazirana na masnoćama i proteinima. Jednom kada se iz prehrane oboljelih od raka eliminira šećer, stanice raka su prisiljene ili pokrenuti staničnu smrt (apoptozu) ili povratak u ne-kancerogeni oblik.

Šećer nije jedini uzročnik raka, tu su i izloženost toksičnim kemikalijama i zračenju, kronični stres, cjepiva, nedovoljno hranjivih tvari, geni i drugi uzročnici. No, ako ste zabrinuti zdravlje, za mogućnost dobivanja raka, ako imate rak ili bi željeli spriječiti ponavljanje, neophodno je da eliminirate šećer i višak ugljikohidrata. Ne samo da to govori zdrav razum, već to potvrđuju i istraživanja.

Izvor: GreenMedInfo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s