Urinoterapija

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Urinoterapija je jedna od metoda alternativne medicine, a odnosi se na ispijanje vlastitog urina, masažu dijelova tijela vlastitim urinom, stavljanje obloga od urina, ukapavanje i još mnogo toga. Iako će mnogi ponajprije osjetiti gađenje već na sam spomen urina, znanstveno je dokazana činjenica da urin – liječi.

Postoje zapisi da se kao ljekovita tvar urin koristio još u drevno doba, primjerice kod starih Egipćana i Rimljana, američkih domorodaca ili u Indiji. Danas se praksa liječenja urinom koristi ponajviše za osobne potrebe, kao i u ayurvedskoj medicini.

Na koji način urin liječi?

Ljudsko tijelo ima sposobnost stvaranja svog vlastitog cjepiva. Svi mikroorganizmi koji uđu u naš organizam proizvode toksine i endotoksine koji stimuliraju imunološki sustav koji stvara protuotrove koji se nakon svega izlučuju u urin. Kada unosimo urin, mi zapravo tjeramo bakterije da koriste svoje vlastite toksine.

Bitno je znati da urin nije nikakva ni prljava ni otrovna tekućina, istina je da je urin zapravo sterilan. On je pročišćeni derivat same krvi, napravljen od strane bubrega, čija glavna funkcija nije izlučivanje, već regulacija svih elemenata i njihovih koncentracija u krvi i zadržavanje ravnoteže različitih elementa u krvi. Sav otpad iz krvi se ponajprije filtrira u jetri, a potom se ta pročišćena krv filtrira u bubrezima gdje se svi elementi, poput soli, vitamina, minerala i drugih, a koje tijelo ne može koristiti u tom trenutku prikupljaju u obliku pročišćene, sterilne vodene otopine. Tako nastaje urin, dakle, u urinu nema toksičnog otpada već samo višak tvari koje tijelu ne trebaju u tom momentu.

Urin je sastavljen od 95% vode, 2,5% uree, te 2,5% mješavine minerala, soli, hormona i enzima. Ukoliko je urea prisutna u vrlo velikim količinama u krvi, ona može biti otrovna, no urin ne ulazi u krv nakon konzumacije. Kada se urea dobiva natrag u organizam u malim količinama, to je čisti, bistri višak sluzi i ima niz drugih korisnih učinaka.

Urin sadrži tisuće ključnih tjelesnih kemikalija i hranjivih tvari koje završavaju u njemu i koje odražavaju individualne tjelesne funkcije. To znači da ne postoje dva uzorka mokraće u svijetu koja sadrže točno iste komponente.

Nedavno istraživanje otkriva da urin sadrži preko 3000 spojeva. 72 spoja nastaju od strane bakterija, dok 1453 dolaze iz samoga tijela. Još 2282 nastaje iz prehrane, lijekova, kozmetike ili izloženosti okoliša. To znači, ukoliko je tijelo lišeno kemijskih zagađivača, on je apsolutno ljekovit.

Urin liječi prema principima homeopatije, koja klinički primjenjuje “zakon sličnosti” i koristi medicinski aktivne tvari u beskonačno malenim dozama, i izopatije, koja primjenjuje “zakon istog” u liječenju.

Što se sve može liječiti urinom?

Na primjer, urin odlično djeluje kao lijek protiv alergija. Urin pojedinaca s alergijom sadrži antigen receptore koji uzrokuju alergiju, što znači da će ponovno uvođenje urina natrag proizvesti antitijela koja će zaustaviti alergijsku reakciju. Dakle, korištenje urina po principu izopatije liječi alergiju.

U slučajevima oboljenja od raka, stanice raka otpuštaju različite antigene, od kojih se neki pojavljuju u mokraći. Oralna urinoterapija pruža limfnom sustavu mnoge tumorske antigene protiv kojih antitijela mogu biti proizvedena. Ta antitijela prolaze kroz krvni sustav i napadaju tumore i njegove stanice. Ovo potvrđuju i brojne znanstvene studije.

Kod anemije, hormon eritropoetin, jedna od tvari obično prisutnih u mokraći, potiče koštanu srž da poveća stopu proizvodnje eritrocita. Aglutinini i antitijela iz urina neutraliziraju djelovanje virusa dječje paralize i ostalih virusa.

Izuzetno je djelotvoran kod akni, lice se može umivati ili se nanose oblozi natopljeni urinom. Brojna su svjedočanstva o iznimnim rezultatima rješavanja akni na ovaj način.

Doktori već desetljećima nagađaju o tome može li urin zamijeniti ljudsku krv. Naime, urin ima skoro identičnu kompoziciju vode, minerala, hormona i enzima kao i krv. Pravi primjer da može pružio im je Aron Ralston, alpinist, koji je imao nezgodu pri penjanju, slomio je desnu ruku koja je i zapela u procijepu. Tako je proveo 5 dana uz minimalnu količinu vode i hrane, a kada mu je toga ponestalo, pio je vlastiti urin. U agoniji je razmišljao kako da se spasi, i razmišljao je da si odreže ruku malim višenamjenskim nožićem, što je i uspio napraviti. Unatoč tome što je izgubio 18 kilograma i gotovo pola svoje krvi, preživio je – zahvaljujući urinu.

Koristi se i za ukapavanje u oči ili za ispiranje nosa, kod liječenja psorijaze ili bilo kojih drugih kožnih poremećaja, zatim i za liječenje gripa i prehlada, probavnih poremećaja, dijabetesa, tuberkuloze i mnogih drugih bolesti i stanja.

Primjera je bezbroj budući da urin, uz ostalo, posjeduje antibakterijska, antivirusna, antigljivična i antialergena svojstva. Mnogi su primjeri samoizlječenja navedeni u knjigama, a i na internetu su iznesena osobna svjedočanstva ljudi koji koriste ovu terapiju

Kako se primjenjuje?

Osim unošenja oralnim putem, koristi se putem masaže, zatim ukapavanjem, klistiranjem i inekcijama. Najbolje je koristiti prvi jutranji urin i to srednji mlaz. Par kapi urina ispod jezika pomaže da se tijelo navikne na okus i dojam. Doza se postupno povećava sve dok ne postignete rezultate koje ste tražili.

Ne treba zaboraviti i da se urin se odavno koristi u mnogim farmaceutskim preparatima, od kozmetičkih preparata do skupih lijekova za plodnost ili za deblokadu koronarnih arterija.

Svakih par godina održava se svjetski kongres o urinoterapiji na kojem se izlažu zadnje znanstvene spoznaje o urinu. U Kaliforniji je 2013. godine, u studenom, održan 6. svjetski kongres o urinoterapiji, čiji će zaključci, nadamo se, tek biti objavljeni. Ukoliko želite više saznati o urinoterapiji, između ostalog potražite knjige autorice Marthe M. Christy, G. P. Malahova ili Ingeborg Allmann i Ulrike Kohrs-Gerlach.

Izvori: Life Positive, Live Science, Live Strong, Wikipedia, Wikipedia, Nexus Svjetlost

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s