Skrivena epidemija: trakavice koje žive u mozgu

Os uma

by Barbara

Sigurno ste čuli za odvratne, 6 metara dugačke trakavice koje žive u ljudskim crijevima. Sada se ispostavilo da su njihove ličinke još više zastrašujuće jer postoji mogućnost da one upravo sada izjedaju vaš mozak praveći u njemu rupe. Nazivaju se moždanom trakavicom ili neurocisticerkozom , a riječ je o parazitskoj bolesti  živčanog sustava.

U svojoj osnovi su moždane trakavice, ličinke koje se mogu prikopčati na lubanju u obliku velike bijele ciste, rezultat pogrešnog skretanja. Ličinke su naučene putovati kroz svinjski krvotok i prikopčati se na njezine mišiće. Ali, kada čovjek jede nedovoljno termički obrađeno svinjsko meso, postoji vjerojatnost da jede i nedovoljno kuhane ličinke. Jednom kada se one nađu u ljudskom tijelu, još uvijek “misle” da su u svinjskom pa iz toga nastaje zbunjenost. One teku krvotokom i zaglave se unutar tekućinom ispunjenih šupljina u mozgu nakon čega se sakriju od imunološkog sustava. Ove ličinke tako mogu stvoriti ogromnu mrežu oko mozga te u potpunosti rascijepiti njegovo funkcioniranje, ukoliko se to stanje ne liječi.

Moždane trakavice mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme, uključujući napadaje, nejasan ili mutan vid, ali i naticanje mozga kada se ličinke udomaćuju na tom području tijela. Ako ciste koje one stvore u mozgu ne uzrokuju veće probleme, ove ličinke mogu proći neopaženo, a ličinka koja se ne može razviti u odraslu jedinku na kraju ugiba što aktivira reakciju imunološkog sustava koji, u većini slučajeva, brzo uništava otkrivenu cistu iako dolazi do oštećivanja mozga. Napad imunološkog sustava može izazvati upalu okolnog tkiva koje uz to i nabubri. Kalcificirane ciste mogu ovu reakciju izazvati i nekoliko godina nakon ugibanja tog parazita.

Srećom, postoji mogućnost tretiranja ovog stanja prazikantelom, lijekom koji ubija moždane trakavice iako on, zbog svoje, kako navode stručnjaci, prevelike učinkovitosti, uzrokuje naticanje mozga. Ukoliko se ovaj lijek kombinira s nekima koji smiruju reakciju imunološkog sustava, moždana reakcija biva nešto blaža. U svakom je slučaju ipak najbolje spriječiti nego liječiti te se, prije konzumacije, uvjeriti da je meso koje se jede i prikladno termički obrađeno.

One thought on “Skrivena epidemija: trakavice koje žive u mozgu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s