Meditacijom protiv kronične boli

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Brojne studije pokazuju da meditacija može predstavljati blagodat za osobe koje žive s kroničnom boli. Meditacija pomnosti praktikantu nudi izbor usmjeravanja njegove mentalne pozornosti, pokazuje studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Wisconsin – Madison.

Smanjivanje stresa može biti korisno na mnogo načina od kojih su neki vrlo malo povezani s pažnjom, tvrdi Melissa Rosenkranz, znanstvenica i vodeći autor istraživanja nedavno objavljenog u časopisu „Mozak, ponašanje i imunitet“. Primjerice, učenje o tome kako upravljati stresom uz bavljenje tjelesnom aktivnosti može imati terapeutski učinak.

Meditacija je snažno usmjeren oblik mišljenja koji vodi u stanje dubokog promišljanja ili svjesnosti. Zapadnjački oblici meditacije usredotočuju um na jednu misao, što opušta i umiruje um. Istočnjački stilovi meditacije se usredotočuju na „ne-mišljenje“, odnosno, prestanak razmišljanja.

Prema dr. med, Hrebertu Bensonu, s Harvardske škole za medicinu, meditacija stvara fiziološko stanje suprotno od onog koje stvara ljudski odgovor na stres. Osobe koje meditiraju doživljavaju smanjenje krvnog tlaka, broj otkucaja srca, stopu disanja i potrošnju kisika, zajedno s povećanim intenzitetom alfa, teta i delta moždanih valova. To pokazuje da meditacija može smanjiti stres uzrokovan kroničnom boli, a može i poboljšati ukupnu razinu raspoloženja.

Svakome tko živi s kroničnom boli je poznato iskustvo osjećaja „van kontrole“. Čini se da um postaje talac koji se hrani uobičajenim, negativnim, rascjepkanim i kaotičnim mislima kao reakcijom na konstantnu bol. Ovakve misli ne pogoduju ničijoj dobrobiti.

U spomenutom istraživanju, provedenom na Sveučilištu Wisconsin–Madison, uspoređene su dvije metode meditacije, točnije, pristup temeljen na meditaciji pomnosti i program koji je osmišljen kako bi poboljšao zdravlje na načine koji nisu vezani uz pomnost. Usporedne skupine su sudjelovale u Programu zdravstvenog poboljšanja koji se sastojao od edukacije o prehrani, tjelesne aktivnosti (kao što je hodanje), jačanja agilnosti i terapije glazbom. Sadržaj programa je na neki način trebao odgovarati aspektima pomnosti. Primjerice, tjelovježba je trebala odgovarati meditaciji hodanja bez komponente pomnosti. Obje su skupine prošle istu količinu treninga upravljanog instruktorima jednake stručnosti i jednakom količinom prakse kod kuće.

„U tom smo okruženju mogli vidjeti je li došlo do promjena koje bismo povezali s pomnošću,“ objasnila je Rosenkranz.

Dok su se obje tehnike pokazale uspješnima u smanjivanju stresa, pristup temeljen na pomnosti je bio učinkovitiji pri reduciranju stresa uzrokovanog upalom.

Rezultati pokazuju da su bihevioralne intervencije, dizajnirane kako bi smanjile emocionalnu reaktivnost, korisne osobama koje boluju od kroničnih upalnih stanja. Studija također ukazuje da bi tehnike koje uključuju pomnost mogle biti učinkovitije u ublažavanju simptoma upala više nego druge aktivnosti koje promoviraju blagostanje.

Rosenkranz objašnjava: „Ovo nije lijek za sve, ali naša studija pokazuje da je pomnost korisna na mnogo načina i da postoje određene osobe kojima će ovaj pristup, u odnosu na ostale, biti korisniji.“

Dr. med, John Kabat – Zinn, koji je 1995. osnovao Kliniku za smanjenje stresa na Sveučilištu Massachusetts, proveo je mnoge programe namijenjene pacijentima koji boluju od kronične boli, a koji su uključivali meditaciju, jogu i opuštanje. Njegovi nalazi ukazuju da su pacijenti i četiri godine nakon završetka osmotjednog tečaja meditacije još uvijek bili u stanju smanjiti kronične bolove za više od 50%.

U još jednoj studiji o utjecaju meditacije na smanjenje kronične boli, a koju je proveo dr. sc. Patrick Randolph sa Sveučilišta Texas Tech, otkriveno je da meditacija u kombinaciji s tradicionalnom medicinom poboljšava učinkovitost klasičnog, zapadnjačkog načina liječenja. Njegov program za smanjenje stresa je, u kombinaciji s medicinskim liječenjem, rezultirao 85,5-postotnim poboljšanjem pacijentovih sposobnosti upravljanja boli.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s