Pivo s okusom plastike

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

U Njemačkoj je tradicija proizvodnje i očuvanja kvalitete oduvijek na visokoj razini, i nastoje to održati, no novo istraživanje otkriva da su mnoga piva zagađena sintetičkim polimerima.

Istraživači su analizirali 24 vrsta piva, od kojih je 10 trenutno najpopularnijih u Njemačkoj, kako bi otkrili zagađivače. U svim slučajevima, pronašli su mikroplastiku, koja je definirana od strane istraživača kao “vlakna, filmovi, fragmenti ili zrnate čestice manje od 5 mm, od sintetičkih polimera.” Mikroplastika u obliku fragmenata je bila najzastupljenija.

Količine mikroplastičnih čestica koje su pronađene se ne smatraju opasnima za zdravlje ljudi, no treba uzeti u obzir i sve ukupnu količinu popijenih piva, kako u danu, tjednu, godini, tako i u cijelom životu. Mikroplastika se infiltrirala u naš svijet.

Otkuda plastika u pivu? U okolišu, plastika se ne razgrađuje, nego se raspada u milijun malih komadića kada je izložena svjetlosti. Te male plastične čestice tada plove svijetom, te tako dospijevaju u pitku vodu, oceane i tlo, utirući svoj put u hranidbenom lancu.

Istraživači su također otkrili gotovo cijele insekte, zrnca pijeska i staklene krhotine. To potvrđuje prethodne analize piva koje su otkrile gotovo nevjerojatne sastojke, između ostalog, u pivu se nalazi i arsen, riblji mjehur, MSG, Propilen glikol, Visoko-fruktozni kukuruzni sirup i ostale nepotrebne stvari, o čemu više možete čitati ovdje.

Ne postoji jednostavan i brz način kako da se riješimo nagomilanog plastičnog otpada, no možemo ga smanjiti, prije svega mijenjajući naše potrošačke navike. Čim se smanji potražnja za nečim, proizvođači će biti prisiljeni pronaći drugu soluciju koju će ponuditi. To znači da mi diktiramo kako će izgledati naša budućnost!

Izvori: Alternet, Popsci, Nexus Svjetlost

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s