Ljudski izmet prepun je plastike

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Možda će nekoga iznenaditi spoznaja da nam je izmet prepun plastike, no to nije nešto čemu bismo se trebali posebno čuditi. Poznato je da se mikroplastika nalazi svugdje oko nas: u pivu, školjkama, vodi iz slavine, pa čak i u zraku stoga je realno očekivati da se nalazi i u nama.

„Plastika prožima naše svakodnevne živote i ljudi su joj izloženi na brojne načine,“ izjavio je Philipp Schwable, gastroenterolog na Bečkom medicinskom sveučilištu koji je vodio studiju o prisutnosti mikroplastike u ljudskom izmetu.

Uobičajena definicija mikroplastike navodi da je to bilo koji komad promjera manjeg od 5mm. Oni komadi koji su se u testiranjima pronalazili u hrani i vodi mjerili su se u nanometrima, točnije, bili su mikroskopske veličine iako su pronađeni i oni veličine 5mm.

Pilot studija testirala je osam ispitanika iz osam različitih zemalja: Austrije, Italije, Finske, Japana, Nizozemske, Poljske, Rusije i Velike Britanije. Očekivalo se da će plastika biti pronađena u većini uzoraka, no iznenadilo je otkriće da je ona bila prisutna kod svakog ispitanika.

Ovim se otkrićem nadalje postavilo pitanje: odakle mikroplastika u našem izmetu i je li štetna? Kao što je već spomenuto, mikroplastika se nalazi svugdje oko nas, pa čak i u zraku kojeg udišemo, a o njezinoj štetnosti je za sada još nemoguće reći jer nije provedena niti jedna klinička studija dok su testovi na životinjama pokazali  da se mikročestice mogu infiltrirati u krvotok, limfni sustav, a možda i jetru dok se istovremeno dio taloži u crijevima.

Nažalost, izloženost mikroplastici ne možemo smanjiti ili ograničiti na bilo koji način čega su sve više svjesne neke zemlje koje zakonima pokušavaju smanjiti ili ukinuti uporabu plastike. No šteta je već učinjena. Više o ovoj temi:

Pivo s okusom plastike

Otok na kojem nitko ne ljetuje

Plastisfera – nova životna zajednica u svjetskim morima

Kako smanjiti ili izbaciti plastiku iz života

Naučite čitati plastični kod

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s