Arheolozi vjeruju da su otkrili Drakulinu tamnicu

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Turski su arheolozi izvijestili javnost o otkriću dvije tamnice u kojima je tijekom 15. stoljeća bio zatočen rumunjski princ Vlad III. Nabijač, čovjek koji je nadahnuo stvaranje legende o vampirima. Ovo je otkriće potaknulo rasprave na društvenim mrežama i tako pokrenulo razna pitanja.

Arheolog Ibrahim Cetin, koji je radio na iskapanjima kod turskog dvorca Tokat, u svojem je izvješću naveo da su bageri iskopali „vrlo misteriozne“ tajne tunele koji okružuju to mjesto, jedno vojno skloniše i nekoliko tamnica. Rekao je da je u jednoj od tih tamnica bio zatočen princ Vlad:

„Teško je procijeniti u kojoj je točno prostoriji on bio zatočen, ali to je bilo ovdje.“

Izvješća govore da je zatočeništvo Vlada Nabijača trajalo od 1462. do 1474. iako se ti datumi zapravo odnose na njegovo uhićenje u modernoj Rumunjskoj i zatvor u Mađarskoj. Ako je Vlad i proveo neko vrijeme u ovom dvorcu, to je vjerojatno bilo prije no što je princ svoje neprijatelje počeo nabijati na kolac. Povjesničari se slažu da su Vlad i njegov brat Radu bili držani kao taoci od strane Turaka tijekom njihovih tinejđerskih godina kako bi se osigurala lojalnost Vlada II. Drakule, njihovog oca.

Smatra se da je mladi Vlad u to vrijeme razvio svoju mržnju spram Turaka. Nakon očeve su smrti mladići bili oslobođeni, a prema nekim pričama su Turci čak i pomogli Vladu III. pri njegovom početnom usponu na vlast. Nakon svoje vladavine terora ubijen je pod misterioznim okolnostima 1476., a njegova je glava poslana Turcima kao trofej. Povjesničari kažu da je ostatak njegovog tijela pokopan u današnjoj Rumunjskoj iako ono nije nikada pronađeno.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s