Prva uspješna transplantacija “mrtvog srca” u svijetu!

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Po prvi puta u svijetu, australski istraživači su uspjeli presaditi “mrtvo srce”. Ova bi kirurška tehnika mogla značajno povećati broj potencijalnih donatora organa i spasiti mnoge živote.

Nakon što je srce prestalo kucati, specijalnim je postupkom oživljeno i održavano je toplim kako bi kucalo izvan tijela čekajući trenutak transplantacije. Novi postupak uključuje takozvani “srce u kutiji” stroj, gdje se održava rad i toplina srca izvan tijela, u posebnoj otopini bogatoj kisikom i hranjivim tvarima.

Istraživači St. Vincent bolnice u Sydneyu i Victor Chang kardiološkog istraživačkog Instituta uspjeli su oživjeti srce koje je prestalo kucati i do 20 minuta. Donirana srca su potom održavana pulsirajućim u stroju otprilike četiri sata prije transplantacije, a stručni tim je pratio njihov rad kako bi ocijenili jesu li prikladna za transplantaciju.

Profesor Peter MacDonald, voditelj kirurškog tima je izjavio: “To je nešto što smo istraživali intenzivno tijekom posljednje četiri godine, kako održati ovo razdoblje u kojem je srce prestalo kucati. Nakon što smo to uspjeli, razvili smo tehniku za reaktivaciju srca. Zagrijali smo ga i srce je počelo tući. Kada srce udara, onda možemo mjeriti metabolizam srca i, na temelju izvedbe srca na stroju, možemo sasvim pouzdano reći hoće li to srce raditi. To je omogućio nevjerojatan razvoj specijalne otopine za očuvanje u kombinaciji s ovom tehnologijom.

Kada su se obavljale prve transplantacije srca tijekom 1960-tih, rutinski su se koristila srca preminulih pacijenta no samo onda kada su davatelj i primatelj bili u susjednim operacijskim salama. Danas su ovakve transplantacije iznimno rijetke, uglavnom se srca uzimaju od donora čiji je mozak mrtav. Ova će tehnika omogućiti daleko veći broj transplantacija.

Istraživači naglašavaju da na ovom projektu rade već 20 godina, a intenzivno posljednje četiri godine i do sada su uspješno obavili tri transplantacije srca.

Izvori: Independent, The Guardian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s