297 znanstvenika potpisalo izjavu: nije dokazano da je GMO siguran

Piše: Irena Dujmušić

Os uma

Ne postoji znanstveni konsenzus o sigurnosti genetski modificirane (GM) hrane i usjeva. Ova izjava je sastavljena od strane Europske mreže znanstvenika za društvenu i ekološku odgovornost (ENSSER), a objavljena je 21. listopada 2013. Od tada, 297 znanstvenika i stručnjaka je potpisalo ovu izjavu. Izjavu i potpise možete u originalu vidjeti ovdje.

Izjava dolazi kao odgovor na nedavne tvrdnje iz GM industrije i nekih znanstvenika, novinara i komentatora da postoji “znanstveni konsenzus” da je za GM hranu i usjeve, koji su konstruirani u laboratoriju kako bi proizvodili svoje vlastite pesticide ili izdržali velike aplikacije herbicida, pronađeno da su uglavnom sigurni za zdravlje ljudi, životinja i okoliša.

Nekoliko izvoda iz izjave:

“Kao znanstvenici, liječnici, akademici i stručnjaci iz disciplina relevantnim znanstvenim, pravnim, socijalnim i sigurnosnim aspektima procjeni genetski modificiranih organizama (GMO), snažno odbacujemo tvrdnje razvojnih inženjera GM sjemena i nekih znanstvenika, komentatora i novinara koji tvrde da postoji “znanstveni konsenzus” o sigurnosti GMO te da je rasprava o ovoj temi je završena.”

“Primorani smo iznijeti ovu izjavu, jer tvrdnja o postojećem konsenzusu o sigurnosti GMO-a ne postoji. Tvrdnja da on postoji je pogrešna i krivo interpretira trenutno dostupne znanstvene dokaze i široku raznolikost mišljenja među znanstvenicima o ovom pitanju. Štoviše, tvrdnja potiče ozračje samozadovoljstva koje bi moglo dovesti do nedostatka regulatorne i znanstvene čvrstine kao i odgovarajućeg opreza, potencijalno ugrožavajući zdravlje ljudi, životinja i okoliša.”

Izjava skreće pozornost na različitost mišljenja o GMO-u u znanstvenoj zajednici i često kontradiktornim i nejasnim nalazima studije o sigurnosti GMO-a. Ovo uključuje toksične učinke na laboratorijskim životinjama hranjenim GM hranom, povećano korištenje pesticida iz GM usjeva, te neočekivane učinke Bt insekticida na korisne i ne-ciljane organizme. Unatoč ovoj nijansiranoj i složenoj slici, skupina istomišljenika tvrdi da su GM usjevi i hrana sigurni. U stvarnosti, ostaje mnogo ne odgovorenih pitanja, a u nekim slučajevima postoji ozbiljan razlog za zabrinutost.

Broj znanstvenika na bilo kojoj strani pitanja ne implicira i konačan odgovor. Upravo suprotno, to ukazuje je li pitanje još uvijek otvoreno ili je zatvoreno. To znači da su oni, koji tvrde da je pitanje zatvoreno, u krivu.

Dakle, konsenzus o sigurnosti GMO-a ne postoji! Bez obzira na to što će reći PR agenti Monsanta, vlade ili medija. Pitanje je zapravo – tko ih plaća da daju izjave koje nisu točne.

Jedna od potpisnica izjave, Dr. Margarida Silva, biologinja i profesor na portugalskom katoličkom Sveučilištu navodi:

“… Istraživanja su uglavnom financirana od strane samih tvrtki koje ovise o pozitivnim ishodima za njihovo poslovanje, a sada znamo da tamo gdje novac teče, utjecaj raste. Nekoliko preostalih neovisnih akademika moraju raditi u dvije smjene zbog rješavanja ogromnog niza ne odgovorenih pitanja…”

Potpisnica C. Vyvyan Howard, toksikopatologinja sa Sveučilišta u Ulsteru tvrdi:

“Značajan broj istraživanja ukazuje na to da GM usjevi i hrana mogu biti otrovni ili izazivati alergije. Često se tvrdi da milijuni Amerikanaca jedu GM hranu bez štetnih učinaka. No, kako SAD nema zakon o označavanju GMO-a, niti su provedene epidemiološke studije, ne postoji način kojim bi se moglo znati ima li rastuća stopa kroničnih bolesti u toj zemlji ikakve veze s potrošnjom GM hrane ili ne. Stoga ova tvrdnja nema znanstvenu osnovu.”

Izjava je objavljena tjedan dana nakon što je “Svjetska nagrada za hranu” dodjeljena uposlenicima Monsanta i Syngente. Ova nagrada je izazvala zgražanje širom svijeta i stoji u oštroj suprotnosti s rastućim brojem odluka u zemaljama širom svijeta kojima se ograničava ili zabranjuje uzgoj ili komercijalizacija nekih GM usjeva.

Izjava o nepostojanju konsenzusa o sigurnosti GMO-a se i dalje potpisuje.

 

 

Izvori:

Prison Planet,  Examiner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s