Misteriozno širenje enterovirusa D68 kod djece diljem SAD-a

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

2014. je na tisuće djece, starosti od 6 mjeseci do 16 godina, diljem SAD-a u nekoliko mjeseci zaraženo enterovirusom D68. Iako ovaj virus nije nepoznat, pojava ovako brzog širenja i velike rasprostranjenosti do sada nije zabilježena.

Enterovirus D68 ili EV-D68 po prvi puta je otkriven 1962. u Kaliforniji, no do sada se javljao samo kod manjih skupina. Ove se godine dogodila pojava zaraženih osoba u velikim razmjerima, što je zabrinulo zdravstveno osoblje. Iako ovaj virus najviše napada pluća i dišni sustav, kod neke hospitalizirane djece se pojavila i neobjašnjiva paraliza udova, a također su zabilježeni i smrtni slučajevi, a analizom je utvrđena prisutnost ovog virusa. Napominje se da još uvijek nije poznato je li EV-D68 bio uzročnik smrti ili doprinoseći čimbenik.

Najnovijim izvješćima je potvrđeno da je od sredine kolovoza do 6. studenog 2014. u 47 država i okrugu Kolumbija, od ovog virusa zaraženo 1.116 osoba. Simptomi EV-D68 uključuju mnoge uobičajene simptome koji se također povezuju s gripom, poput groznice, curenja iz nosa, kihanja, kašlja, bolova u tijelu i mišićima, teškog disanja i problema s disanjem. Kod neke djece su simptomi bili blagi, no kod nekih su imali teže oblike, kao da imaju astmu, te su djeca završavala i na respiratoru.

Stručnjaci, poput pedijatara, koji su uključeni u liječenje oboljele djece ističu da je situacija vrlo ozbiljna u smislu opsega kritično bolesne djece koja zahtijevaju intenzivnu skrb, kao i izbijanja zaraze. Ističe se i to da je ovo izbijanje i širenje zaraze vrlo drugačije i ne zabilježeno do sada. Stručnjaci još uvijek istražuju je li se virus promijenio tako da je sada opasniji ili je nešto drugo u pitanju.

Što bi to moglo biti drugačije, jesu li prekomjerna cijepljenja odigrala svoju ulogu?

Prema važećem rasporedu cijepljenja u djetinjstvu koje donosi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), djeca u SAD-u do 7 godine života primaju čak 30 injekcija cjepiva. Za razliku od prirodno stečenog imuniteta, imunitet stečen cjepivima ne traje vječno. Cijepljena djeca se moraju docjepljivati kako bi ostala zaštićena, a neka će se djeca kasnije u životu razboljeti od težih oblika bolesti zato što nikada nisu stekla prirodni imunitet, koji je poništen cijepljenjem. Ovome se mora pridodati i sve ono čime su cjepiva kontaminirana, a što uvelike podiže razine rizika od obolijevanja.

Kako se ispostavilo, mnoga djeca koja su oboljela zbog virusa EV-D68, su pokazala znakove obolijevanja od težih bolesti izazvanih cjepivima, poput astme i neuroloških bolesti. EV-D68 se očituje prvenstveno kroz dišni sustav, te se čini da dječji oslabljeni imunološki sustav jednostavno ne može podnijeti prisutnost virusa, čime su cijepljena djeca više sklona težim bolestima od necijepljene.

Izvor: CDC, WebMD, Natural News

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s